Ръководството на БСП влезе в сблъсък с областния управител на

...
Ръководството на БСП влезе в сблъсък с областния управител на
Коментари Харесай

БСП в сблъсък със служебния кабинет за над 200 000 лева неплатен наем

Ръководството на Българска социалистическа партия влезе в конфликт с регионалния шеф на София и атакува служебния кабинет поради отговорности на стойност над 200 000 лв. за наем на централата на социалистите на " Позитано " 20. Областната администрация в София желае от Българска социалистическа партия да изплати въпросната сума, а партията твърди, че не я дължи.

" Нищо не грози активността на Българска социалистическа партия и централата на " Позитано ". За да изясним обстановката и да намерим решение на проблема, съм поканил и чакам среща с управлението на Българска социалистическа партия още през днешния ден. В сходна обстановка са и други политически партии ", сподели пред публицисти регионалният шеф на София Митко Михайлов, който е назначен на поста от служебния кабинет.

Михайлов акцентира, че казусът е " основан и наследен от предходното управление на регионалната администрация, назначено от ГЕРБ ". Той отхвърли тиражираните в някои медии изказвания, че служебното държавно управление гони Българска социалистическа партия от " Позитано " 20 и ги дефинира като " некадърен сюжет, част от предизборната акция на ГЕРБ ".

Областната администрация има публикуван изпълнителен лист за сумата от над 200 000 лв..

От партията обаче настояват, че изобщо не дължат въпросната сума. Тезата на социалистите е, че те не би трябвало да заплащат наем на централата поради признатите през 2019 година ремонти в Закона за политическите партии. Приетите тогава промени дават опция парламентарно показаните партии и тези минали преграда от 1% на избори да употребяват безплатно пространства.

" След обнародването му Българска социалистическа партия продължава да заплаща единствено режийните разноски на постройката, както повелява законът ", признават в своя позиция от Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия.

Действително партията има право на безплатни пространства, само че в позицията си социалистите пропущат значим подробност – с цел да се възползват от тази опция, обединенията би трябвало да извървят процедура. Партийните управления би трябвало да подадат искане посредством регионалния шеф или кмета до министъра на районното развиване, който пък внася план за решение в Министерския съвет.

Единствената партия, за която се знае, че е извървяла тази процедура, е ГЕРБ. През февруари 2020 година кабинета " Борисов 3 " реши да даде на партията на тогавашния министър председател Бойко Борисов да употребява централата си безплатно за период от 10 години.

От Българска социалистическа партия не са подали искане за гратис прилагане, а вместо това просто са спрели да заплащат наем. Социалистите използваха обстановката, с цел да изискат оставката на регионалният шеф и да разкритикуват служебния кабинет.

" Подобни кадрови назначения като това на регионалния шеф на София, който не почита законите на страната, хвърлят сянка върху декларираното от служебния кабинет желание за бистрота и правда в решенията и дейностите му. Те злепоставят държавното управление и президентската институция. Бързото и уверено премахване на такива хора от заеманите постове би довело до одобряване престижа на институциите ", написа в позицията на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия.

От президентството също излязоха с позиция по проблема. " Във връзка с следващата дезинформация, тиражирана в медиите, прессекретариатът на президентската институция прецизира, че изказванията, че Българска социалистическа партия ще бъде изгонена от партийната централа са целенасочена операция и част от предизборната акция ", написа в известието на " Дондуков " 2 до медиите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР