Ръководствата на Българския лекарски съюз и на Националната здравноосигурителна каса

...
Ръководствата на Българския лекарски съюз и на Националната здравноосигурителна каса
Коментари Харесай

Подписаха анекса към Националния рамков договор за медицинските дейности

Ръководствата на Българския лекарски съюз и на Националната здравноосигурителна каса подписаха анекс към Националния рамков контракт за медицинските действия 2020-2022 година. Документът беше приподписан от министъра на опазването на здравето Асена Сербезова . На подписването участва и ръководителят на парламентарната комисия по опазване на здравето Антон Тонев.

" С подписването на анекса считаме, че смяната на здравната система е в ход " , сподели министър Сербезова. По думите й 604 млн. лева ще се влеят в системата на опазването на здравето в интерес на пациентите и на медицинските експерти . " Постигнатите цели са в региона на профилактиката и предварителната защита, е-здравеопазването, детското и майчиното опазване на здравето, повишение на заплатите на медицинските експерти и балансиране на неравенствата в приходите, бистрота на здравната активност ", добави министър Сербезова.

С 31 на 100 се покачват средствата в извънболничната помощ , усилва се броят на проучванията за пациентите , уголемяват се дейностите, включени в профилактичните прегледи, вкарва се нова клинична пътека за физикална терапия и грижи след лекуване на коронавирусната зараза, покачват се с 38 на 100 приходите на общопрактикуващите лекари за привличане на млади лекари, добави министър Сербезова.

Профилактиката ще се разшири с спомагателни проучвания за лица под и над 18-годишна възраст, като те ще влязат в действие от май , сподели Васил Пандов, шеф на кабинета на министър Сербезова.

Ръстът на бюджета в болничната помощ се базира на растеж на цената на клиничните пътеки и процедури, сподели още министър Сербезова. По думите й задачата е да се понижат свръххоспитализациите, като за тази година са заложени 1.88 млн. хоспитализации. Болниците, които не реализиран контрактуваните в Колективния трудов контракт начални заплати на лекари и медицински сестри, ще работят по клинични пътеки, увеличени с 15 на 100, а не приблизително с 25 на 100.

Министерството работи над методика за спомагателна поддръжка на някои лечебни заведения, които са определящи в даден район, изясни заместник-министър Петър Грибнев.

Предстоят промени в незабавната помощ, а първият хеликоптер за потребностите й се чака в края на годината, сподели доцент Тонев. Предвижда се и от кола за спешна помощ, транспортираща пациент, да може да се резервира легло в дадена болница, тъй че в нея да имат подготвеност да посрещнат болния, изясни той. Нашите предизборни стратегии се съблюдават с доста положително движение, сподели още доцент Тонев. В края на годината ще стартират договаряния за рамковия контракт, по който ще се работи в идните три години и в него ще можем да предложим промени, добави той.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР