Ръководителят на Върховния комисариат на ООН по правата на човека

...
Ръководителят на Върховния комисариат на ООН по правата на човека
Коментари Харесай

Ръководителят на Комисариата по правата на човека призова талибаните да премахнат ограниченията за жените


Ръководителят на Върховния комисариат на Организация на обединените нации по правата на индивида Фолкер Тюрк през днешния ден разкритикува все по-нарастващото ограничение на правата на дамите в Афганистан и прикани талибаните, които ръководят страната, неотложно да отстранен рестриктивните мерки, съобщи Асошиейтед прес.

Миналата седмица талибанските управляващи прекратиха университетското обучение за дамите, което провокира интернационално отвращение и митинги в афганистански градове. Миналата събота те оповестиха, че на дамите няма да бъде разрешено да работят в неправителствени организации – ход, който към този момент принуди няколко интернационалните филантропични организации да прекратят работата си в Афганистан.

" Нито една страна не може да се развива и даже да оцелява като общество и стопанска система, когато изключва половината си население ", се споделя в изказване на Върховния комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида Фолкер Тюрк. " Тези неразбираеми ограничавания, наложени на дамите и девойките, освен ще донесат повече премеждия за всички афганистанци, само че, притеснявам се, съставляват риск и отвън границите на Афганистан ", добави той, представен от Българска телеграфна агенция.

" Този най-нов указ от страна на де факто управляващите ще има ужасяващи последствия за дамите и за целия афганистански народ ", съобщи Тюрк и добави, че възбраната за дамите да работят в неправителствени организации ще лиши тях и фамилиите им от приходи и от правото да " способстват положително " за развиването на страната. " Забраната доста ще попречва, в случай че не и унищожи, опциите на тези неправителствени организации да дават жизненоважни услуги, на които разчитат толкоз доста уязвими афганистанци ", сподели още Тюрк.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР