Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел призова лидерите

...
Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел призова лидерите
Коментари Харесай

ЕС ще предприеме мерки при липса на деескалация в Северно Косово

Ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел прикани водачите на Косово и Сърбия неотложно да понижат напрежението, след " безусловно неприемливите " конфликти в Северно Косово.

В резултат на насилието, провокирано от оспорваните общински избори, в понеделник след конфликти с протестиращи етнически сърби бяха ранени 30 бойци от водените от НАТО мироопазващи сили.

Борел съобщи, че е разговарял с министър-председателя на Косово Албин Курти и сръбския президент Александър Вучич, с цел да им каже да заобикалят всевъзможни " по-нататъшни едностранни дейности ".

" Помолих и двете страни незабавно да подхващат ограничения за незабавна и безусловна деескалация на напрежението ", сподели той.

Борел съобщи, че косовските управляващи би трябвало да преустановят полицейските интервенции, съсредоточени върху общинските здания в Северно Косово, а протестиращите етнически сърби би трябвало да се отдръпват.

Той предизвести, че Европейски Съюз " разисква вероятни ограничения, които да бъдат подхванати, в случай че страните продължат да се опълчват на препоръчаните стъпки за деескалация ", съобщи Агенция Франс Прес.

Сърбите, които съставляват към 6% от популацията на Косово, бойкотираха изборите предишния месец в северните градове, където са болшинство, което разреши на етническите албанци да поемат контрола над локалните препоръки макар нищожната изборна интензивност от под 3,5 % от гласоподавателите. Много сърби упорстват за изтеглянето на косовските полицейски сили, както и на кметовете от етнически албанци, които те не считат за свои представители.

Напрежението се повиши, откакто в понеделник сърбите се пробваха да влязат в кметството на Звечан, само че бяха отблъснати, а косовската полиция употребява сълзотворен газ, с цел да разпръсне тълпата. Миротворците на НАТО се пробваха да отделят протестиращите от полицията, само че по-късно започнаха да разпръскват тълпата, употребявайки щитове и палки. Протестиращите дадоха отговор, като хвърляха камъни, бутилки и коктейли " Молотов " по бойците.

През 2008 година Косово разгласи самостоятелност от Сърбия, само че Белград и неговите съдружници Пекин и Москва отхвърлиха да я признаят, което на процедура попречи на Косово да получи място в Организация на обединените нации.

Сърбите в Косово остават значително лоялни към Белград, изключително в северната част на страната, където са болшинство и отхвърлят всяка стъпка на Прищина за усилване на контрола ѝ над района.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР