Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел настоя за

...
Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел настоя за
Коментари Харесай

Борел: Израел не може да постигне мир само с помощта на военни средства

Ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел настоя за решение, учредено на концепцията за две страни, като заяви на Израел, че не може да реализира мир единствено благодарение на военни средства, преди диалозите с израелски и палестински висши дипломати, съобщи Агенция Франс Прес.


27-те външни министри на блока ще проведат обособени срещи с сътрудниците си от Израел, Палестинската автономност и основни арабски страни в Брюксел.

Борел повтори осъждането от страна на Организация на обединените нации на неприемливото отменяне от страна на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху на апелите за основаване на палестинска страна след войната в Газа.

" Това, което желаеме да създадем, е да реализираме решение, учредено на правилото на съществуването на две страни. Така че дано поговорим за това ", съобщи топ дипломатът на Европейски Съюз.

Той акцентира пред Израел, че мирът и стабилността не могат да бъдат построени единствено с военни средства.

" Кои са другите решения, които те имат поради? Да накарат всички палестинци да се изселят? Да ги избият? ", добави висшия представител на външната политика на Европейски Съюз.

Изненадващата офанзива на Хамас против Израел на 7 октомври и последвалият разрушителен боен отговор от страна на Израел потопиха Близкия изток в нов ужас и породиха опасения за по-широк спор.

Въпреки че кръвопролитията наподобява са довели до отдалечаване на дълготрайното решение, представителите на Европейски Съюз упорстват, че в този момент е моментът да се приказва за дефинитивно разрешаване на израелско-палестинския спор.

Най-високопоставеният посланик на Европейски Съюз съобщи, че е показал на министрите от блока " повсеместен метод " към опитите за намиране на дълготраен мир.

Европейски Съюз се бори за постигането на единна позиция по спора в Газа, защото безапелационни поддръжници на Израел като Германия отхвърлиха настояванията за неотложно преустановяване на огъня, отправени от страни като Испания и Ирландия.

Длъжностни лица от Европейски Съюз обрисуваха общи условия за " деня след края на актуалната война в Газа ", като приканиха да не се позволява дълготрайна израелска окупация, да се постави завършек на ръководството на Хамас и Палестинската власт да играе роля в ръководството на територията.

По време на нападенията бойците взеха и към 250 заложници, като съгласно Израел към 132 от тях остават в Газа.

В отговор Израел се зарече да " унищожи " Хамас, а безмилостната му въздушна и сухопътна атака е лишила живота на минимум 25 хиляди души, най-вече дами и деца, по данни на здравното министерство в ръководената от Хамас Газа. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР