Ръководителят на синодалния отдел за външни църковни връзки митрополит Иларион

...
Ръководителят на синодалния отдел за външни църковни връзки митрополит Иларион
Коментари Харесай

Руската православна църква призова за отказ от култа към Сталин

Ръководителят на синодалния отдел за външни църковни връзки митрополит Иларион прикани за отвод от връщане към култа към личността на Йосиф Сталин и да не му се приписва победа във Великата отечествена война.

„ Всеки път, когато поражда тази тематика, аз напомням, че напълно наоколо до Москва се намира Бутовският полигон, където би трябвало да вървят тези, които се възхищават на Сталин и се прекланят пред фигурата му, и да се замислят до какви последици докара неговата политика “, съобщи митрополитът в ефира на телевизия „ Русия-24 “.

Архиереят уточни, че Сталин е виновен за репресиите в интервала 1920-1930 година, за които Църквата доста ясно е изразила отношението си, когато е канонизирала „ новите мъченици и изповедници “. В коментар за персоналната роля на Сталин във връзка с успеха във войната той означи, че по този въпрос има прекалено много разногласия, включително и във връзка дейностите на този държавен глава, ориентирани към отслабването на армията през 1930 година и по-късно.

Иларион сподели, че доста видни военачалници са били разстреляни по съмнения в измяна, а армията се оказала безусловно неподготвена за тази война. Той предложи на всички да си спомнят по какъв начин Сталин е бил осведомен за подготвяното нахлуване, само че той пренебрегнал донесенията, в това число и тези на най-известния шпионин Рихард Зорге.
„ Затова да се приказва, че успеха на Съветския съюз във войната е заслуга на Сталин въобще не следва. Мисля, че това е заслуга на целия народ, само че тя бе приписана на Сталин поради култа към личността му. И не мисля, че да се възражда този фетиш към личността е належащо в този момент, в наше време “, заключи митрополит Иларион.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР