Ръководителят на руската Служба за външно разузнаване (СВР) Сергей Наришкин

...
Ръководителят на руската Служба за външно разузнаване (СВР) Сергей Наришкин
Коментари Харесай

Руското разузнаване с нови разкрития: Украйна работи по собствени ядрени оръжия

Ръководителят на съветската Служба за външно разузнаване (СВР) Сергей Наришкин съобщи, че СВР е получила разследваща информация, съгласно която Украйна работи по основаването на лични нуклеарни оръжия. Наришкин акцентира, че заканите на президента Володимир Зеленски да се откаже от Будапещенското съглашение " не са били празно заричане ".

Наришкин означи, че Украйна има непокътнат механически капацитет за основаване на нуклеарно въоръжение и че той е по-висок от този на Иран и Северна Корея.

" За това знаеха освен Русия, само че и американците. В същото време те освен че не се намесиха в проектите им, само че бяха подготвени, както се споделя, да подадат ръка на украинците, явно надявайки се, че украинските нуклеарни оръжия ще бъдат ориентирани не на запад, а на изток ".

Ръководителят на съветското разузнаване укори също по този начин бездействието на страните от Европейски Съюз, " които не започнаха никакви дейности " след заканите на Зеленски по време на Мюнхенската конференция по сигурността да отдръпна страната си от Будапещенското съглашение - съглашение от 1994 година, по силата на което новата самостоятелна Украйна се отхвърли от нуклеарния боеприпас, завещан от Съюз на съветските социалистически републики, и даде обещание да остане неядрена.

По-рано съветският външен министър Сергей Лавров съобщи, че Москва не може да допусне на украинска територия да бъдат ситуирани оръжия, които биха заплашили Русия. На 24 февруари президентът Владимир Путин подреди да стартира специфична интервенция на съветските въоръжени сили в Украйна за демилитаризация и " денацификация " на страната.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР