Ръководителят на Организацията на обединените нации Антонио Гутериш защити агенцията

...
Ръководителят на Организацията на обединените нации Антонио Гутериш защити агенцията
Коментари Харесай

Гутериш: Агенцията на ООН е спасителна линия на надеждата за палестинците


Ръководителят на Организацията на обединените народи Антонио Гутериш отбрани организацията на Организация на обединените нации за палестинските бежанци като " избавителна линия на вярата и достолепието " и прикани за увеличение на помощите в Газа, съобщи Агенция Франс Прес.

По време на визитата си в йорданския бежански лагер Вихдат в столицата Аман, Гутериш съобщи, че би било " грубо и неясно " да се спрат жизненоважните услуги на UNRWA за палестинските бежанци в целия район.

Забележките му идват в миг, когато организацията е изправена пред финансова рецесия, откакто някои основни страни донори прекратиха финансирането след израелските обвинявания, че няколко чиновници на UNRWA в Газа са взели участие в нападението на Хамас на 7 октомври.

Ръководителят на организацията на Организация на обединените нации Филип Лазарини съобщи, че Израел дефинитивно ѝ е забранил да прави доставки на помощи в северната част на Газа, където опасността от апетит е най-голяма.

Гутериш назова решението за блокиране на конвоите на UNRWA " изцяло недопустимо " и съобщи, че " в този момент е безусловно належащо да има масирани доставки на филантропична помощ, а това значи да се отворят повече входни точки ".

В организацията работят към 30 000 души в палестинските територии, Йордания, Ливан и Сирия, които дават здравни грижи, обучение и други съществени услуги.

" Трябва да се стремим да запазим единствените по рода си услуги, които UNRWA дава, тъй като това поддържа вярата ", съобщи Гутериш по време на визитата си в лагера.

" В един тъмен свят UNRWA е единственият лъч светлина за милиони хора. Виждам тази вяра тук. Сега повече от всеки път не би трябвало да лишаваме тази вяра ", добави той.

Той също по този начин се опита да " отдаде респект на 171 дами и мъже от UNRWA, които са били убити в Газа - най-големият брой смъртни случаи на чиновници на Организация на обединените нации в нашата история ".

През януари Израел твърдеше, че 12 от 13 000-те чиновници на организацията в Газа са взели участие в нападението на 7 октомври против Южен Израел.

Няколко държавни управления преустановиха вноските си за организацията, макар че по-късно някои от тях възобновиха заплащанията.

Организацията на обединените народи стартира както вътрешно, по този начин и без значение следствие, само че съобщи, че Израел не ѝ е дал никакви доказателства в поддръжка на изказванията против нейните чиновници.

Според израелски данни, вследствие на нападението на Хамас са починали 1160 души, най-вече цивилни.

Израел отговори с безмилостна военна акция, вследствие на която до момента са починали 32 226 души, най-вече дами и деца, по данни на здравното министерство на Газа. /БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР