Ръководителят на новосъздадената Европейска прокуратура Лаура Кьовеши очаква ръководената от

...
Ръководителят на новосъздадената Европейска прокуратура Лаура Кьовеши очаква ръководената от
Коментари Харесай

Кьовеши: ОЛАФ правеше само административни проверки. Борбата с измамите в ЕС трябва да е по-ефективна |

Ръководителят на новосъздадената Европейска прокуратура Лаура Кьовеши чака ръководената от нея конструкция да усъвършенства успеваемостта на битката с финансовите измами в Европейски Съюз, оповестява БНР.

В изявление за предаването на Би Би Си " HARDtalk " Кьовеши съобщи, че до момента съдействието сред Европейската работа за битка с измамите (ОЛАФ) и обособените държавни управления е било прекомерно неенергично:

" Досега ОЛАФ правеше единствено административни инспекции. Те не правиха наказателни следствия. Само прокурор може да прави това. Европейската прокуратура ще бъде единственият законов орган на европейско равнище, който ще може да стартира следствие. Ще имаме прокурори от всички участващи страни. Европейската прокуратура ще уеднакви процедурата при финансови измами за всички страни членки. По този въпрос има проблеми във всички страни членки. Можем да засилим отбраната на европейските фондове и да проверяваме тези закононарушения по-добре, в случай че имаме прокурор от всяка страна. "

Кьовеши обясни с какво още ще се занимава Европейската прокуратура:

" Ще проверяваме финансови измами и авторитетни хора. Но е значимо да се посочи, че за разлика от работата ми като началник на Национална дирекция за битка с корупцията в Румъния, при активността ми в Европейската прокуратура няма да бъда сама, а ще сме екип - прокурори от 22 страни членки на Евросъюза. Ще обединим опита и познанията си, с цел да изпълним по-добри следствия. "

Кьовеши разяснява и тематиката корупция в Румъния, която по данни на " Трансперънси Интернешънъл " е втората най-корумпирана страна в Европейски Съюз след България:

" Изкореняването на корупцията в която и да е страна не е отговорност само и единствено на прокурорите. В битката против този феномен са нужни и положителни закони, които да дават опция на прокурорите да проверяват тези закононарушения. Важно е да се каже и че мисленето на обществото като цяло може да спомогне за понижаване на равнището на корупция. Арестуването или следствието на хора не могат сами по себе си да решат този проблем ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР