Ръководителят на кабинета на президента на Украйна и ръководител на

...
Ръководителят на кабинета на президента на Украйна и ръководител на
Коментари Харесай

България е сред страните, участващи на срещата в Джеда

Ръководителят на кабинета на президента на Украйна и началник на украинската делегация на срещата на високо равнище в Джеда Андрий Йермак приказва за резултатите от срещата в Саудитска Арабия и означи страните, които вземат участие, измежду тях е и България, предава Украинская истина .

Йермак обясни листата от към 40 участващи страни, който до момента не оставаше незнаен: 

От Европа  - България, Англия, Дания, Естония, Испания, Италия, Латвия, Литва, Нидерландия, Германия, Норвегия, Полша, Румъния, Словакия, Финландия, Франция, Чехия, Швеция, Европейски Съюз като съюз;

От Близкия изток и Азия  - Саудитска Арабия, Австралия, Бахрейн, Индия, Йордания, Катар, Кувейт, Съюзът на Коморските острови, Китай, Корея, Турция, Япония;

От Африка  - Египет, Южна Африка;

Северна Америка  – Канада и САЩ;

От Южна Америка  – Аржентина, Бразилия, Чили, както и Организация на обединените нации като организация. По-рано медиите загатнаха Мексико като един от участниците, само че той не е в оповестения лист. 

Държавите са показани на равнище съветници по националната сигурност и политически ръководители на Министерството на външните работи, персонално или онлайн.  

Йермак е отбелязал, че на срещата в Джеда участваха съвсем три пъти повече страни, в сравнение с консултациите в Копенхаген, и е нарекъл диалога " извънредно почтен и открит ". 

" Имаше разнообразни гледни точки, само че всички присъстващи засвидетелстваха привързаността на своите страни към правилата на Устава на Организация на обединените нации, интернационалното право и зачитането на суверенитета и неприкосновеността на териториалната целокупност на страните. И точно на тези правила Мирната формула е построена...

Срещата в Джеда е стъпка към практическото използване на мирните начинания, препоръчани от Украйна. Всяка страна, участваща в консултациите, има опция да покаже водачество в световните старания за мир. И множеството от тях към този момент са определили своята роля в осъществяването на обособени точки от Формулата “, е декларирал Йермак.

По думите му страните са се договорили да продължат работата на разнообразни представителни равнища.

В рамките на консултациите в Джеда украинската делегация организира и редица двустранни срещи, които ще продължат и на 6 август: ще обсъдят детайлите по осъществяването на мирните начинания.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР