Ръководителят на европейски здравен консултативен орган по инфекции предупреди за

Ръководителят на европейски здравен консултативен орган по инфекции предупреди за ...

Експерт: Ще има втора вълна от коронавирус.

Ръководителят на европейски здравен консултативен орган по инфекции предупреди за втора вълна от случаи на коронавирус, когато страните от целия континент облекчават строги мерки за блокиране.
Андреа Амон, директор на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ЕЦПКЗ), заяви, че не е въпрос дали ще има подновяване на епидемията, а "кога и колко голяма".
Тя каза пред британския вестник The Guardian, че статистиката за имунитета от цяла Европа не е обнадеждаваща и „85 до 90 процента“ от хората все още са податливи на COVID-19.
"Вирусът е около нас, циркулира много повече, отколкото през януари или февруари. Не искам да рисувам апокалиптични картини, но мисля, че трябва да бъдем реалисти. Сега не е моментът за пълно отпускане", каза тя в интервю.
Европа стана свидетел на повече от 170 000 смъртни случаи в глобалната пандемия, сочи АФП. Повечето са били във Великобритания, Италия, Испания и Франция.
Но ограниченията за пребиваване у дома, въведени за намаляване на разпространението на вируса, започнаха да се премахват, като се има предвид, че броят на случаите е преминал своя пик.
EЦПКЗ, който е със седалище в Швеция, съветва правителствата за контрол на инфекциозните заболявания в 27-те страни на Европейския съюз, плюс Исландия, Норвегия, Лихтенщайн и Обединеното кралство.
Амон каза, че ограниченията за блокиране са причинили "напрежение", нанасяйки щети на бизнеса. Но тя каза и, че рискът от втора вълна е увеличен, защото "хората смятат, че всичко е свършило, а то не е ... определено не е", въпреки спада на инфекциите.
Тя заяви, че правителствата подценяват скоростта на разпространение на COVID-19 и определят връщането на почиващите от ски алпийските пътувания в началото на март като основен момент.
"Сигурна съм, че това допринесе за широкото разпространение в Европа", добави тя и "може би е възможно" да се забави разпространението, ако правителствата бяха наложили блокиране по-рано.
Амон каза, че не е оптимист, че вирусът ще изчезне бързо. "Изглежда, че е много добре адаптивен към хората", добави тя.
Не е точно така
Мнението на Амон обаче не се споделя напълно от Патрик Пелу, президент на Асоциацията за спешна помощ във Франция. Той заяви, че се страхува "все по-малко", че ще има втора вълна от инфекции поради облекчаването на карантинните мерки.
"Математическото моделиране показваше възможност за възход ... с малък връх, който трябваше да започне сега", каза той пред канал France 2, предаде БГНЕС.
"Всъщност ние не го виждаме, което не означава, че епидемията е спряла", добави той, като подчерта необходимостта французите да продължат стриктното спазване на социална дистанция и постоянното носене на маски.
Тенденциите останаха оптимистични, след като от общо 1745 хоспитализирани пациенти само 49 се лекуват в интензивни отделения - при 7000 в пика на кризата.
Вижте още:
El Pais: Евроекспертите подцениха COVID-19

Източник: actualno.com