Ръководителят на европейски здравен консултативен орган по инфекции предупреди за

...
Ръководителят на европейски здравен консултативен орган по инфекции предупреди за
Коментари Харесай

Експерт: Ще има втора вълна от коронавирус

Ръководителят на европейски здравен съвещателен орган по инфекции предизвести за втора вълна от случаи на ковид, когато страните от целия континент облекчават строги ограничения за блокиране.
Андреа Амон, шеф на Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите (ЕЦПКЗ), съобщи, че не е въпрос дали ще има възобновяване на епидемията, а " по кое време и какъв брой огромна ".
Тя сподели пред английския вестник The Guardian, че статистиката за имунитета от цяла Европа не е обнадеждаваща и „ 85 до 90 % “ от хората към момента са податливи на COVID-19.
" Вирусът е към нас, циркулира доста повече, в сравнение с през януари или февруари. Не желая да рисувам апокалиптични картини, само че мисля, че би трябвало да бъдем реалисти. Сега не е моментът за цялостно разпределяне ", сподели тя в изявление.
Европа стана очевидец на повече от 170 000 смъртни случаи в световната пандемия, сочи Агенция Франс Прес. Повечето са били във Англия, Италия, Испания и Франция.
Но рестриктивните мерки за престояване вкъщи, въведени за понижаване на разпространяването на вируса, започнаха да се отстраняват, като се има поради, че броят на случаите е минал своя пик.
EЦПКЗ, който е със седалище в Швеция, поучава държавните управления за надзор на инфекциозните болести в 27-те страни на Европейския съюз, плюс Исландия, Норвегия, Лихтенщайн и Обединеното кралство.
Амон сподели, че рестриктивните мерки за блокиране са предизвикали " напрежение ", нанасяйки вреди на бизнеса. Но тя сподели и, че рискът от втора вълна е повишен, тъй като " хората считат, че всичко е свършило, а то не е... несъмнено не е ", макар спада на инфекциите.
Тя съобщи, че държавните управления подценяват скоростта на разпространяване на COVID-19 и дефинират връщането на почиващите от ски алпийските пътувания при започване на март като главен миг.
" Сигурна съм, че това способства за необятното разпространяване в Европа ", добави тя и " може би е допустимо " да се забави разпространяването, в случай че държавните управления бяха наложили блокиране по-рано.
Амон сподели, че не е оптимист, че вирусът ще изчезне бързо. " Изглежда, че е доста добре адаптивен към хората ", добави тя.
Не е тъкмо по този начин
Мнението на Амон обаче не се споделя изцяло от Патрик Пелу, президент на Асоциацията за незабавна помощ във Франция. Той съобщи, че се опасява " все по-малко ", че ще има втора вълна от инфекции заради облекчаването на карантинните ограничения.
" Математическото моделиране показваше опция за напредък... с дребен връх, който трябваше да стартира в този момент ", сподели той пред канал France 2, съобщи БГНЕС.
" Всъщност ние не го виждаме, което не значи, че епидемията е спряла ", добави той, като акцентира нуждата французите да продължат прецизното съблюдаване на обществена отдалеченост и непрекъснатото носене на маски.
Тенденциите останаха оптимистични, откакто от общо 1745 приети в болница пациенти единствено 49 се лекуват в интензивни отделения - при 7000 в пика на рецесията.
Вижте още:
El Pais: Евроекспертите подцениха COVID-19
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР