Ръководителят на американското Национално управление по аеронавтика и изследване на

...
Ръководителят на американското Национално управление по аеронавтика и изследване на
Коментари Харесай

Шефът на НАСА: Китай може да кацне на Луната и да я обяви за своя територия

Ръководителят на американското Национално ръководство по аеронавтика и проучване на галактическото пространство (НАСА) Бил Нелсън се притеснява, че Китай един ден може да кацне на Луната и да я разгласи за своя територия. Той направи това изказване в изявление, оповестено в събота, 2 юли, във вестник Bild.

„ Трябва да сме доста загрижени, че Китай ще кацне на Луната и ще каже: „ Това ни принадлежи, а вие стойте настрани ", споделя Нелсън. Той твърди, че „ галактическата стратегия на Китай се явява военна галактическа стратегия ". „ Има място нова конкуренция за проучване на Вселената, само че този път с Китай ", счита ръководителят на НАСА. „ Е, какво мислите, че ще се става на китайската галактическа станция? Те ще се учат там по какъв начин да унищожават спътници, принадлежащи на други ", продължава Нелсън.

През януари 2004 година Държавният съвет на Китайската национална република утвърди национална стратегия за проучване на Луната. Страната направи нов пробив през януари 2019 година, когато китайски галактически уред за първи път доближи далечната ѝ страна. Мисията бе изпълнена от междупланетната автоматизирана станция „ Чанъе-4 " с лунохода „ Юйту-2 ". Той е пропътувал по повърхността на естествения земен сателит повече от 1000 метра и е получил доста скъпа информация.

В края на 2021 година беше обявено за проектите на Китай да изпрати тайконавти на Луната преди 2030 година Китайските астронавти се назовават тайконавти - този термин се появява по прилика с техните съветски сътрудници космонавтите и астронавтите на НАСА. Предполага се, че мястото на кацане на тайконавтите на Луната ще бъде Южният полюс на Луната, където ще бъдат основани научноизследователска станция и база. Южният полюс е определен заради това, че в тази област има задоволителна осветеност и задоволително ресурси от лед. НАСА, в противен случай - отсрочи изпращането на човек на Луната за 2025 година

През ноември 2021 година НАСА разгласява обновен график за завръщането на хората на земния сателит като част от програмата Artemis и разиска нужните разноски и други въпроси, свързани с лунната стратегия. Основната вест беше признаването от НАСА на обстоятелството, че кацането на човек на Луната в посочения интервал до 2024 година е невероятно. Тогава Бил Нелсън организира брифинг с кореспонденти пет дни откакто Федералният съд на Съединени американски щати се произнесе против Blue Origin по делото против НАСА, с което тя се опита да оспори избора на SpaceX като реализатор за построяването на лунния спускаем модул.

„ Загубихме съвсем седем месеца в правосъдни разногласия и това евентуално отсрочва първото кацане на човек на Луната през XXI век най-малко до 2025 година - съобщи Бил Нелсън. - Миналия петък (5 ноември 2021 г.) разговарях с Гуин Шотуел, президент на SpaceX. Това е първият сходен контакт, който успяхме да изпълним след насилствената отмора и двамата подчертахме какъв брой е значимо да се върнем на Луната допустимо най-бързо и безвредно.

Преди обаче американците още веднъж да стъпят на земния сателит, се възнамерява кацане на лунната повърхнина на галактически транспортен съд без екипаж. Шефът на НАСА Бил Нелсън съобщи, че Съединените щати ще положат всички старания да кацнат на Луната преди Китай. През февруари т.г. китайският дипломат в Москва Джан Ханхуей сподели пред Интерфакс, че Китай и Русия са постигнали консенсус по изискванията на междуправителствено съглашение за основаване на изследователска станция на Луната.

Той означи, че съглашението " ще бъде подписано оптимално бързо тази година ". По думите му двете страни деликатно ще разработят и осъществят проект за построяването на лунна станция с присъединяване на необятен кръг интернационалните сътрудници на правилото на неприкритост. На 28 май 2022 година ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин заяви, че Русия и Китай са покрай сключване на междуправителственото съглашение за основаване на научна база на Луната. „ С Китай сега сме във висока степен на подготвеност с Китай да подпишем междуправителствено съглашение за основаване на лунна изследователска база ", съобщи Рогозин пред телевизионния канал „ Россия-24 ".
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР