Ръководителят на албанската дипломация Дитмир Бушати на следобедната среща с

...
Ръководителят на албанската дипломация Дитмир Бушати на следобедната среща с
Коментари Харесай

Бушати: Албания е против корекция и размяна на територии

Ръководителят на албанската дипломация Дитмир Бушати на следобедната среща с представители на политическите партии на албанците от Прешевската котловина даде да се разбере, че Албания не поддържа концепцията за смяна на границите или замяна на територии сред Косово и Сърбия.

От изказването му на срещата ясно се схваща, че публична Тирана вижда долината в бъдеще като част от територията на Сърбия, за разлика от това, което беше казано за нейната замяна със северната част на Косово.

Министър Бушати увери събеседниците си, че албанската страна ще продължи да изисква от Сърбия да й даде това, което й се поставя.

„ Пряко обвързване на сръбските управляващи е да подсигуряват цялостното възползване на албанското население от правата им в Сърбия, като зачитат уговорката, произтекъл от преговорния развой с Европейски Съюз, както и в сходство с интернационалните правила. Това, което желаеме от Сърбия за вас е да обезпечи - ни повече, ни по-малко – това, което по право се поставя на сърбите в Косово “, съобщи Бушати.

На срещата особено бе отделено място на косовско-сръбския разговор, като министър Бушати акцентира значимостта от продължение на този разговор и неговата ориентировка по ефикасен метод, с цялостното използване на постигнатите съглашения и поощряване на интеграционните процеси в Косово.

Председателят на Демократическата партия на албанците Рагми Мустафа и негови сътрудници от други политически партии на албанците от южната част на Сърбия (Прешевската долина) е планувано да се срещнат и с премиера Еди Рама. /МИА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР