Ръководителите на центрове за разработка в технологичния и финансовия сектор

...
Ръководителите на центрове за разработка в технологичния и финансовия сектор
Коментари Харесай

Ето какви са шефските заплати у нас

Ръководителите на центрове за разработка в софтуерния и финансовия бранш с най-висока безспорна стойност на годишна закрепена заплата. Това демонстрират данни на Българската асоциация по executive search, на база изследване  през октомври, което да наблюдава по какъв начин са се трансформирали възнагражденията през последните 2 години на база на плановете по executive search, минали през членовете на асоциацията.

Начело на класацията в безспорна стойност на годишна закрепена заплата са Ръководителите на центрове за разработка, аутсорсинг или споделени услуги. Тук попадат компании главно в софтуерния отрасъл, както и финансовия и бранша на услугите. Месечните заплати на водачите на тези компании постоянно надминават равнища от 8000 евро на месец, след налози или 16 000 лв.. Отчетлива е разлика със идващия сегмент, където сме обобщили данни за Управител/CEO на комерсиална компания – те получават към 7000 евро чисто на месец или 14 000 лв..

 

Плант директор/мениджър  е една от най-търсените позиции през последната година вследствие на смяната на макроикономическата среда и геополитическата обстановка, които доведоха да редица бизнес решения в посока преместване/разширяване на производства, съкращаване на веригите на доставка и заменяне на непознати ръководители с местни специалисти. Тук ножицата е много необятна – възнагражденията започват от 6-7 хиляди лв. и могат да надминават равнища от 14 хиляди лв. чисто на месец. Интересно в търсенето на тези чиновници е, че постоянно те са новосъздадени за организацията, демонстрира изследването.

При финансовите позиции се следи максимален блян към актуализиране на профила и търсените пълномощия. Наблюдаваме повече фокус върху дълготрайно обмисляне, основано на работа със сюжети, модели за разбор на данни, трансформиране и автоматизиране на процеси. Средното месечно заплащане е със сериозен скок като доближава и даже надвишава 5400 евро чисто на месец, изясняват от асоциацията.

За финансовите позиции заплащането надскочи равнището на обичайно по-високите заплати на ИТ шефовете.

Възнагражденията на Търговските шефове нарастват по-отчетливо в последната година като постоянно изпреварват в заплащането Човешки запаси шефове, които всекидневно са по-търсени и растежът на възнагражденията им е по-осезаем. Необходимо е да се означи, че при комерсиалните позиции основен детайл от възнаграждението е бонусната част, обвързана с продажбите, тъй че в годишен аспект разликите са още по-големи.

Търсене на все по-стратегически умения при маркетинг позициите

Маркетинг шефовете, подобно на финансовите, демонстрират търсене на все по-стратегически умения – визионерство, основаване на бранд, препозициониране. С развиването на технологиите и промяната на поколенията, фокусът беше върху по-тактически, цифрови функции. Сега още веднъж имаме потребност от стратегически, широкоспектърни функции, чиято съществена цел е търсене на нов метод към нова публика, която комуникира по нови канали и с нови послания. В отговор, хората които видяхме за този вид позиции са с хонорари към 4600 евро чисто, като ножицата тук е по-тясна.

При Ръководителите на Верига на доставки, макар турбуленцията и комплексността в последните години, търсенето и, надлежно равнището на заплащане изостават. В последните месеци и отсега нататък чакаме явен акцент и наклонност към модернизиране и разбирането за тяхното основно място в организацията.

Бонуси за резултати

Освен възнагражденията, основен е бонусът за резултати. За множеството функционалности той е към 20-25%, а за лидерските функции 30-35%. Част от фирмите дават и дялове от компанията,  пенсионно или живото обезпечаване и други придобивки с по-дългосрочен темперамент. Но все по-често, даже на тези равнища, са полемиките по отношение на еластичност на работното време, дълготрайност на почивката и фамилна грижа.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР