Ръководителите на Световната банка, сред които и тогавашният изпълнителен директор

...
Ръководителите на Световната банка, сред които и тогавашният изпълнителен директор
Коментари Харесай

Доклад сочи, че Кристалина Георгиева и Симеон Дянков неправомерно натискали Световната банка в угода на Китай

Ръководителите на Световната банка, измежду които и тогавашният изпълнителен шеф Кристалина Георгиева , са упражнили непозволен напън върху екипа, с цел да покачат Китай в класацията Doing Business през 2018 година, демонстрира без значение следствие, оповестено в четвъртък.

 е направен от адвокатската адвокатска фирма WilmerHale по поръчка на етичната комисия на банката. Георгиева сподели, че отхвърля " фундаментално изводите и интерпретациите ".

Световната банка анулира цялата ранглиста на изискванията за правене на бизнес в страните по света, Doing Business, за интервала от 2018 до 2020 година Причините са, че вътрешен одит и следствието са повдигнали " етични въпроси, в това число и държанието на някогашни членове на борда, както и сегашни и/или някогашни чиновници на банката ".

През 2018 година българката Кристалина Георгиева е основен изпълнителен шеф на Световната банка, а през днешния ден оглавява Международния валутен фонд (МВФ).

В отчета написа, че Георгиева и нейният основен консултант Симеон Дянков са притискали чиновници, " с цел да създадат съответни промени в индикаторите на Китай " и да изкачат Пекин на по-високо място в класацията. По същото време Световната банка търси поддръжката на Китай за нарастване на капитала си.

Ройтерс оповестява, че тогавашният президент на банката Джим Ким, както и Симеон Дянков , не са открити за коментар.

В отчета се цитират случаи на напън за възстановяване на данните за Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Азербайджан в класацията за 2020 година, само че не са открити доказателства за присъединяване на управлението в тези случаи.

Докладът на WilmerHale споделя, че натискът за възстановяване на индикаторите на Китай е пристигнал в миг, когато управлението на банката е било " ангажирано със съществени договаряния " за доста нарастване на капитала, а Китай е бил неудовлетворен от ниското място в класацията.

Георгиева е обяснила пред проверяващите, че " банката има доста огромен проблем, в случай че договарянията не реализиран задачата си ".

През 2018 година Световната банка заяви за импортирани 13 милиарда $, с които делът на Китай се покачва от 4,68 на 6,01%.

Според WilmerHale Георгиева е посетила дома на ръководителя на екипа на класацията, с цел да получи разпечатка на окончателния вид, в който индикаторите на Китай към този момент са били усъвършенствани. Тя е благодарила на служителя, че е оказал помощ " да разгадаем казуса ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР