Ръководителите на Google са блокирали публичното му тестване, като се

...
Ръководителите на Google са блокирали публичното му тестване, като се
Коментари Харесай

Инженерите на Google са създали изкуствен интелект, подобен на ChatGPT преди години, но ръководството го е блокирало

Ръководителите на Гугъл са блокирали общественото му тестване, като се позовали на опасения, че той не дава отговор на стандартите на компанията

Емил Василев преди 10 секунди 1 Сподели

Най-четени

IT НовиниЕмил Василев - 17:00 | 06.03.2023

Забраната за 8K тв приемници в Европейски Съюз влиза в действие – ето по какъв начин Samsung я заобиколи

КосмосЕмил Василев - 12:00 | 07.03.2023

Телескопът Джеймс Уеб снима поразителна фотография, показваща една и съща вселена в три разнообразни момента във времето

IT НовиниДаниел Десподов - 12:31 | 08.03.2023

Ето кой е най-скъпият и скъп метал в света

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Преди години Даниел Де Фрейтас и Ноам Шазеер, инженери в Гугъл, създават чатбот, сходен на ChatGPT, който може да приказва за философия и телевизионни излъчвания и да споделя смехории.

Ръководителите на компанията обаче блокирали опцията той да бъде тестван отвън компанията или да бъде пуснат като обществена демо версия, базирайки се на опасения за липса на сходство с фирмените стандарти, оповестява Wall Street Journal (WSJ).

Разговорните чатботове са гениално ново нещо в софтуерната промишленост, а фирмите се стремят да ги внедрят в своите артикули.

Microsoft заема водеща позиция, защото се стреми нападателно да се възползва от преимуществата, произлизащи от партньорството ѝ с OpenAI.

Гугъл, въпреки това, е на назад във времето, откакто чатботът ѝ Bard освен навлезе с огромно забавяне, само че направи и неточности по време на демонстрацията си.

Много чиновници нарекоха опитите на Гугъл да пусне Bard несполучливи и прибързани. Въпреки това, както излиза наяве от отчета на WSJ, Гугъл наподобява е реагирала прекомерно постепенно на това, което нейните инженери са изграждали.

Как управлението на Гугъл “уби ” своя чатбот с изкуствен интелект

Още през 2013 година създателят на Гугъл Лари Пейдж притегли Рей Курцвейл, пионер в региона на моделите за обработка на езика, който стартира да работи по голям брой чатботове, които по този начин и не бяха пуснати на пазара.

Сблъсквайки се с недоволството на чиновниците по отношение на потреблението на ИИ за военни цели и наблюдаване, Гугъл афишира рамка от седем правилото на ИИ, които да управляват работата ѝ, което включва и тестването им за сигурност.

Де Фриетас, който е работил по YouTube на Гугъл е почнал да създава ИИ чатбот, който може да имитира човешки диалози като непряк план. Първоначално планът се е наричал Meena и е бил подготвен върху 40 милиарда думи от диалози в обществените мрежи, а езиковия модел GPT-2 на OpenAI, предходник на GPT-3, който ръководи чатбота с изкуствен интелект ChatGPT е подготвен единствено върху осем милиона уебстраници. OpenAI пусна версия за откриватели, които да я тестват – нещо, за което Meena не съумява да получи утвърждение.

Въпреки това работата по плана продължава и към екипа се причислява Ноам Шазеер, дълготраен инженер в Brain, изследователското звено за изкуствен интелект на Гугъл.

Проектът е преименуван на LaMDA, кратко от Language Model for Dialogue Applications (езиков модел за приложения за диалог), а Шазеер прибавя Transformer – нов вид модел на ИИ, който разрешава основаването на мощни стратегии като ChatGPT.

Въпреки че Гугъл показа LaMDA пред обществеността, чатботът не беше показан публично. Той попадна в новините, когато инженерът Блейк Лемион го назова рационален, само че беше уволнен поради обществени разкрития.

Де Фрейтас и Шазеер не престават да работят по чатбота и през 2020 година съумяват да го интегрират в Гугъл Assistant. Тъй като тестванията се провели вътрешно, управлението на Гугъл не разреши обществена проява на технологията, което разочарова двамата инженери.

Главният изпълнителен шеф на Гугъл Сундар Пичай също се намеси по въпроса и помоли дуото да продължи да работи по LaMDA, само че без да получи гаранции, че ще направи чатбота обществено притежание. След това дуото напуща Гугъл през 2021 година и основава своя лична компания, която предлага интерактивни чатботове, които могат да играят функции като Сократ или Илън Мъск.

Дори когато Пичай приканва актуалните си чиновници да се съсредоточат върху построяването на страховит артикул, колосът в региона на търсенето може би е чакал прекомерно дълго, с цел да го пусне обществено.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР