Ръкописът на Петър Богдан Бакшев За древността на бащината земя

...
Ръкописът на Петър Богдан Бакшев За древността на бащината земя
Коментари Харесай

Исторически ръкопис, предхождащ с век История славянобългарска ще бъде изложен за пръв път в България

Ръкописът на Петър Богдан Бакшев " За древността на бащината земя и за българските каузи " ще бъде изложен за пръв път в България през идната година по самодейност на президентската институция. Държавният глава Румен Радев разиска на среща на " Дондуков " 2 с министъра на културата Кръстю Кръстев представянето на историческото произведение в страната ни. В диалога взе участие и проф. Красимира Александрова, шеф на Националната библиотека " Св. св. Кирил и Методий ", оповестиха от прессекретариата на президента .

Откритият в Италия етюд, написан от родения в Чипровци архиепископ, е благосъстоятелност на Община Модена, Италия, и се съхранява в локална изложба. " Представянето на ръкописа на Петър Богдан в България е извънредно събитие за нашата история, просвета и еднаквост ", съобщи президентът и уточни, че триумфът на самодейността изисква положително взаимоотношение сред всички виновни институции. Министърът на културата изрази подготвеност да поддържа това родолюбиво начинание за разпространение на богатото българско историческо и културно завещание.

От 2020 година президентската институция работи за представянето пред българската общност на ръкописа, който има огромно значение за построяването на културната памет и националната еднаквост на нашия народ. По време на визитата на президента във Ватикана през 2021 година Негово Светейшество папа Франциск и държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин обявиха поддръжката си за самодейността при аудиенцията с Румен Радев. Президентът уточни, че е разговарял по тематиката и със своя италиански сътрудник Серджо Матарела, който също е приел самодейността.

Ръкописът " За древността на бащината земя и за българските каузи " е приключен към 1667 година и предхожда с към век " История славянобългарска "  на Паисий Хилендарски от 1762 година Дълго време не бяха открити нито истинският ръкопис, нито печатен образец на трактата, като едвам през 70-те години на 20-и век историкът проф. Божидар Димитров открива мемоари на редактора, свързани с ръкописа на Петър Богдан.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР