Ракетната компания на Илон Мъск SpaceX изстреля четиричленен екипаж на

...
Ракетната компания на Илон Мъск SpaceX изстреля четиричленен екипаж на
Коментари Харесай

От втори опит: Crew Dragon 6 беше изстреляна успешно

Ракетната компания на Илон Мъск SpaceX изстреля четиричленен екипаж на НАСА към Международната галактическа станция (МКС) рано в четвъртък, заяви Ройтерс. На борда на кораба Crew Dragon са двама американски астронавти, астронавт от Обединените арабски емирства (ОАЕ), и съветски космонавт.

Ракетата притежател на SpaceX, състояща се от ракета Falcon 9, покрита с самостоятелно ръководена капсула Crew Dragon, наречена Endeavour, излетя в 07:34 ч от галактическия център " Кенеди " на НАСА в Кейп Канаверал, Флорида.

Полетът пристигна 72 часа, откакто рано в понеделник заради задръстване на потока от течност за запалване на мотора. НАСА сподели, че казусът е решен посредством замяна на запушен филтър и пречистване на системата.

Пътуването до МКС, лаборатория в орбита на към 250 благи над Земята, се чака да отнеме близо 25 часа, като се чака съединяване в петък към 8 ч българско време, след което екипажът стартира шестмесечната си научна задача.

Означена като Crew 6, задачата бележи шестия дълготраен екип на МКС, с който НАСА лети на борда на SpaceX, откогато частното ракетно дружество, учредено от Мъск - милиардер, основен изпълнителен шеф на производителя на електрически коли " Тесла " и платформата за обществени медии " Туитър " стартира да изпраща американски астронавти в орбита през май 2020 година, припомня Ройтерс

Командир на задачата е Стивън Боуен, 59, някогашен офицер от подводница на Военноморски сили на Съединени американски щати, който има повече от 40 дни в орбита като деец от три полета на галактически совалки и седем излизания в открития космос.

Вторият астронавт от НАСА - Уорън " Уди " Хобърг (37) е инженер и авиатор от гражданската авиация. Той е избран като водач на Crew 6 и прави първия си галактически полет.

Мисията Crew 6 също е забележителна с включването на астронавта от ОАЕ Султан Алнеяди, (41), вторият човек от неговата страна, който лети в космоса. Първият в историята астронавт на ОАЕ излетя в орбита през 2019 година на борда на съветски галактически транспортен съд.

Пуският космонавт Андрей Федяев (42), който сходно на Алнеяди е инженер и новобранец в галактическите полети, е избран като експерт по задачи за екипа.

Федяев е вторият космонавт на борда на американски галактически транспортен съд според възобновено съглашение за споделено пътешестване, подписано през юли от НАСА и съветската галактическа организация " Роскосмос ", макар нарасналото напрежение сред Вашингтон и Москва поради съветската инвазия в Украйна.

Екипът на Crew 6 ще бъде посрещнат на борда на галактическата станция от седем сегашни жители на МКС - трима членове на екипажа на НАСА от Съединени американски щати, в това число командирът Никол Аунапу Ман, първата индианка, летяла в космоса, дружно с трима руснаци и японски астронавт.

МСК, с дължина почти колкото футболно игрище, се експлоатира непрестанно повече от две десетилетия от консорциум, воден от Съединени американски щати и Русия, който включва Канада, Япония и 11 европейски страни.

 Температурата в разваления съветски галактически транспортен съд доближи 70 градуса Температурата в разваления съветски галактически транспортен съд доближи 70 градуса

Мисията Crew 6 следва две неотдавнашни злополуки, при които от съветски галактически транспортен съд, свързан към орбиталната лаборатория, изтече охлаждаща течност, породено от пробив на обвивката вследствие на удари от микрометеороиди - дребни зърна от галактически камъни, които се разпръскват през космоса и удрят кораба.

В събота се чака Русия да изстреля авариен транспортен съд от серията " Союз ", който да върне екипажа на развалената капсула през септември.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР