Ракети удариха украинската столица Киев по време на посещението на

...
Ракети удариха украинската столица Киев по време на посещението на
Коментари Харесай

Зеленски: Руските удари по Киев при визитата на Гутериш целят да унижат ООН

Ракети удариха украинската столица Киев по време на визитата на генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш в града.

Американският президент Байдън е изискал от Конгреса да бъде отпусната военна, икономическа и филантропична помощ на Украйна в размер на 33 милиарда $.

Най-малко 10 души са били ранени, откакто нощес съветски ракети удариха Киев, до момента в който генералният секретар на Организация на обединените нации беседва с украинския президент Володимир Зеленски.

Съобщава се за пожари, провокирани от бомбардировката. Антониу Гутериш насочи рецензии към Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, че не е съумял да предотврати или постави завършек на войната в Украйна.

Володимир Зеленски сподели, че Гутериш е имал опция да стане очевидец на „ всички военни закононарушения “, осъществени от Русия в Украйна. Украинският водач още веднъж дефинира дейностите на Русия в неговата страна като " геноцид ".

Генералният секретар посети няколко града, поради които Украйна упреква Русия във военни закононарушения. Москва отхвърля обвиняванията.

В град Бородянка, северозападно от Киев, Гутериш приказва пред кореспонденти пред здания, разрушени от удари и обстрели. Той назова войната в Украйна „ парадокс през XXI век “ и насочи молба за избавяне на хиляди хора в южния украински град Мариупол.

Върховният представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел написа в Туитър, че е " шокиран и ужасяващ " от съветските ракетни удари по Киев и други украински градове ". " Русия още веднъж показва грубото си неуважение на интернационалното право, като бомбардира града, до момента в който генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш е на аудиенция там след българския министър председател Кирил Петков ", добави той.

Президентът Володимир Зеленски съобщи, че съветските удари по Киев „ целят да унижат Организация на обединените нации ".

" Днес - незабавно след диалозите ни с генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш в Киев, съветски ракети полетяха към града. Пет ракети. А това приказва доста за същинското отношение на Русия към световните институции. За опита на съветското управление да унижи Организация на обединените нации и всичко, което организацията съставлява. Това значи, че би трябвало да се реагира мощно. Руските ракетни удари в Украйна - в Киев, Фастов, Одеса, Хмелницки и други градове - за следващ път демонстрират: към момента не би трябвало да се отпускаме. Не бива да мислим, че войната към този момент е завършила. Все още би трябвало да се борим. Все още би трябвало да прогоним окупаторите. "

Зеленски повтори и обещанието си да подведе под отговорност всички съветски военни, за които се откри, че са направили военни закононарушения в Украйна.

В началото на следващото си послание към нацията той благодари на американския народ и на президента Байдън за огромния пакет от помощи за Украйна, в размер на 33 милиарда $, който се чака да бъде утвърден от Съединени американски щати.

Източник БНР
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР