Ракът причинява над половината смъртни случаи, свързани с работното място.

...
Ракът причинява над половината смъртни случаи, свързани с работното място.
Коментари Харесай

ЕП приема нови мерки за по-безопасни работни места

Ракът предизвиква над половината смъртни случаи, свързани с работното място. Екологичен потенциал гласоподава правила, намаляващи риска от излагане на канцерогенни субстанции на работа, осведомиха от европейската институция.

Вчера депутатите разискваха по-строги правила за понижаване на наличието на субстанции, които могат да причинят рак или разновидности в работна среда. Предлаганите правила ще прибавят 11 нездравословни вещества към листата от субстанции, които подлежат на ограничавания. Те ще наложат също по този начин по-внимателно проучване на други субстанции, които засягат способността за забременяване и раждане, и ще накарат работодателите да правят оценка по-добре рисковете за здравето на техните чиновници.

Новото законодателство може да помогне за спасяването на 100 000 живота през идващите 50 години.

„ Не би трябвало човек да умира от работата си “, сподели депутатката Марита Улвског (С&Д, Швеция), която дава отговор за правенето на позицията на Парламента по тематиката. „ Не би трябвало да става по този начин, че човек да поема опасности, които могат да застрашат живота му “, добави тя.

Рискът от рак на работното място

Около 53% от смъртните случаи в Европейски Съюз, свързани с работното място, са породени от рак, показва Европейската комисия. По-рядко причина за гибелта са сърдечно-съдовите болести (в 28% от случаите) и дихателните болести (в 6% от случаите).

Най-често ракът на работното място визира белите дробове, обвивките на телесните кухини (мезотелиоми - породени от излагане на азбест) и пикочния мехур. Според оценки на Световната здравна организация всеки десети случай на рак на белите дробове е тясно обвързван с опасности на работното място.

Особено застрашени са служащите в строителството, химическата индустрия, автомобилостроенето, производството на мебели, храни и дрехи, дървообработващата индустрия и опазването на здравето.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР