Ракът на маточната шийка е вторият най-често срещан тип рак

...
Ракът на маточната шийка е вторият най-често срещан тип рак
Коментари Харесай

Как да се предпазим от рак на маточната шийка

Ракът на маточната шийка е вторият най-често срещан вид рак измежду дамите.

Всяка година това злокачествено заболяване визира близо половин милион дами, като повече от половината от тях умират в международен мащаб.

Днес в България от рак на маточната шийка умират към 370 – 380 дами.

Според изчисленията в международен мащаб близо една на всеки 123 дами ще развие рак на маточната шийка, в случай че се изследва единствено с цитонамазка (Цитонамазката (PAP test) e способ на проучване за скрининг и профилактика). Тази статистика, обаче, може да бъде усъвършенствана.

В допълнение на постоянната цитонамазка за всички подобаващи дами, профилактиката на рака на маточната шийка може да се усъвършенства с използването на така наречен HPV(Human papillomavirus – HPV) тест, както и благодарение на новите HPV ваксини за девойки и млади дами.

Препоръчителната възраст за имунизация в обособените страни е друга. В България се предлага имунизацията да се сложи на девойки на 12-13 годишна възраст.

Снимка: Getty Images (Архив)

Доказано е, че причина за рака на маточната шийка са „ високо рисковите “ варианти на човешкия папиломен вирус.

Повечето дами се заразяват с най-малко един от тези високо рискови HPV варианти най-малко един път през живота си. Имунната система на организма нормално съумява да се пребори с инфекцията, заради което множеството дами с HPV нямат никакви недоволства.

При някои дами обаче инфекцията не изчезва. Когато вирусът остане деен в тялото за по-продължителен интервал, цервикалните кафези стартират да се видоизменят под негово въздействие и рискът от рак нараства.

Съществуват и други фактори, които могат да допринесат за прерастването на HPV инфекцията в цервикален рак. Сред тях е подлагането на лекуване с диетилстилбестрол, заразяване с хламидии или Herpes simplex вирус вид 2, наранени от болестта родственици по първа линия от женски пол (майка, сестра), пушенето, ниските равнища на фолиева киселина.

След като цервикалните кафези стартират да се променят, нормално минават 10-15 години преди достигането до инвазивен рак на маточната шийка.

Ако бъде открита в точния момент, дисплазията (дисплазия е медицински термин за съществуването на клетъчни промени в шийката) може да се лекува преди клетките да се трансфорат в злокачествени.

Как може да се предпазят младите девойки от рак на маточната шийка пред NOVINI.BG обясни полковник доцент доктор Андрей Галев от ВМА, национален  съветник по епидемиология на инфекциозните заболявания и учредител на Българското съдружие по превантивната медицина в България.

„ Ваксината против HPV е едно достижение “, изясни пред NOVINI.BG полковник доцент доктор Андрей Галев.

„ В България имунизацията обгръща 12 – 13 годишните девойки. Първоначално тя се правеше трикратно, само че по – късно се откри, че е задоволителна двукратна имунизация “, изясни той.

„ За страдание програмата потегли извънредно добре, като се имунизираха от 24%, а в последните години има спад до 3%. Това не е добре. Затова би трябвало медиите да спомагат. Когато се получат отрицателни мнения, хората реагират “, съобщи той.

Снимка: NOVINI.BG/ Полковник доцент доктор Андрей Галев

Доц. доктор Андрей Галев сподели още, че се надява, когато до обществото доближават верни мнения, всичко да се поправи и да се върнем на първичните проценти девойки, които се имунизираха.

Цялото изявление с полковник доцент доктор Андрей Галев може да видите ТУК.

По материала работиха Галя Георгиева и Десислава Станева

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР