Ракът на гърдата измести рака на белия дроб като най-разпространеното

...
Ракът на гърдата измести рака на белия дроб като най-разпространеното
Коментари Харесай

СЗО: Ракът на гърдата вече е най-честото онкологично заболяване

Ракът на гърдата измести рака на белия дроб като най-разпространеното онкологично заболяване в света, заяви Световната здравна организация (СЗО), представена от Ройтерс.

" За първи път ракът на гърдата е най-често срещаният рак в света ", сподели експертът онколог от СЗО Андре Илбауи на брифинг преди Световния ден за битка с рака в четвъртък. Близо 12 на 100 от новите онкологични болести годишно са от рак на гърдата, добавя Българска телеграфна агенция.

През последните две десетилетия най-разпространеното онкологично заболяване в света бе рак на белия дроб, само че той в този момент отстъпва на втора позиция, директно преди рака на дебелото черво, сподели специалистът.

Миналата година са диагностицирани към 2,3 милиона нови случая на рак на гърдата, които са 11,7 на 100 от всички онкологични болести.

" Сред дамите ракът на гърдата е най-често диагностицирания рак и водеща причина за гибел от рак по света ", се показва известие на СЗО.

Онкологът означи, че затлъстяването при дамите е рисков фактор за развиване на рак на гърдата и също способства за общия брой случаи на злокачествени болести.

Според СЗО близо една трета от смъртните случаи от рак се дължат на тютюнопушене, висок показател на телесна маса, незадоволителна консумация на плодове и зеленчуци, липса на физическа интензивност и приложимост на алкохол.

С повишаването на световното население и на продължителността на живота се чака онкологичните болести да се усилят от 19,3 милиона нови случая през 2020 година до към 30 милиона нови случая през 2040 година

Пандемията от новия ковид въздейства негативно на лекуването на онкологичните болести в близо половината от страните, сподели Илбауи и уточни като образци забавянето в диагностиката, прекомерният стрес, на който са подложени работещите в опазването на здравето и забавянето в изследователските разработки.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР