Ракът може да изглежда като съвременна болест, но е засягал

...
Ракът може да изглежда като съвременна болест, но е засягал
Коментари Харесай

Учени откриха най-старият известен случай на рак при хората

Ракът може да наподобява като модерна болест, само че е засягал хората от епохи. Учените са разкрили голям брой праисторически човешки остатъци, показващи съществуване на рак. И по този начин, кой е най-ранният регистриран случай на рак? И кой е първият разказан в медицинските текстове случай?

Най-ранните доказателства за рак при хората са от човек, живял преди към 1,7 милиона години. Този субект, евентуално от типа Paranthropus robustus или Homo ergaster, е живял със недоброкачествен израстък в костта на левия пръст на крайници. Археолозите са разкрили останките му в пещерата Сварткранс, варовиково находище в Южна Африка, която постоянно се назовава Люлката на човешката цивилизация, защото е мястото с най-вече остатъци от човешки типове в света.

Когато откривателите сравнили сканираните с компютърна томография вкаменелости на костите на пръстите на крайници с изображения на модерни случаи на остеосаркома, нападателна форма на рак, която стартира в клетките, които образуват костите, те незабавно разпознали отличителния външен тип на остеосаркома, сходен на карфиол, съгласно изследване от 2016 година по случая, оповестено в Южноафриканския вестник за просвета.

What's the oldest known case of cancer in humans?
— Raised By Feral Cats
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР