Раждането може да предизвика у майката вълна от всевъзможни емоции

...
Раждането може да предизвика у майката вълна от всевъзможни емоции
Коментари Харесай

Следродилната депресия - какво представлява и как да се справим с нея

Раждането може да провокира у майката вълна от всевъзможни страсти – от благополучие и неспокойствие до безпокойствие, нервност и боязън. Възможно е да докара и до нещо напълно ненадейно – следродилна меланхолия.
Над 50% от дамите изпадат точно в това положение след раждането на тяхното бебе. То се демонстрира нормално директно след изписването на майката и бебето от болничното заведение. Това продължава седмици, от време на време даже и месеци.
Каква е повода за появяването на следродилна меланхолия? Много постоянно това положение се дължи на спад в равнищата на хормоните прогестерон и естроген след раждането. Така в мозъка настъпват химични промени, които въздействат на настроението.
Голяма част от дамите нямат опция да си починат и да се възстановят след раждането, което укрепва признаците на депресията. Постоянното бодърствуване води до физическо и психическо безсилие, а и намалява тонуса. Новите привички, безредици и голям стрес, които провокира появяването на новия член в фамилията, също способстват за влошеното въодушевление и подтиснатост на майката.
Понякога дамата страда, че не е в центъра на вниманието от страна на близките и че то е ориентирано най-много към бебето. В някои случаи родилките се тормозят най-вече поради това, че губят надзор над живота си – ограничение на обществените контакти след раждането, липса на работа и непрестанно вземане предвид с режима на новороденото. Ето още няколко вероятни аргументи, които водят до това положение:
- Принудителна изолация;
- Промени във външния тип на дамата след раждането;
- Сложно финансово положение;
- Възрастта на майката;
- Липса на персонално време и пространство;
- Отсъствие на материална и морална поддръжка от страна на близките;
- Влошени връзки с колегата или неявяване на такъв;
- Тежко протекла бременност или раждане.

В какво се показва следродилната меланхолия и какви са нейните признаци? - Раздразнителност;
- Безпокойство;
- Тревожност;
- Безсъние;
- Рязка промяна на настроенията;
- Безпричинна горест, нараснала сензитивност и плачливост;
- Избухливост и гняв;
- Умора и изтощение;
- Понижена концентрация;
- Липса на търпение;
- Меланхолия;
- Отпадналост, уязвимост и апатия;
- Паник атаки;
- Натрапчиви и завладяващи мисли;
- Неутолим апетит или липса на апетит;
- Липса на предпочитание за секс;
- Невъзможност за създаване на прочувствена връзка с бебето;
- Загуба на интерес към обичани дейности;
- Постоянни подозрения в персоналните качества като майка и жена;
- Главоболие ;
- Внезапно осъзнаване на отговорността;
- Хладно отношение към околните.
Има ли дами, които са предразположени към следродилна меланхолия? Всяка жена може да бъде наранена от следродилна меланхолия. Има няколко рискови фактора, които могат да провокират това положение при някои дами:
- Стрес по време на бременността или директно след раждането (болест, домашно принуждение, гибел на непосредствен и т.н.);
- Непланирана бременност;
- Проблеми с алкохол или наркотици;
- Симптоми на меланхолия при предходни бременности и раждания;
- Наличие на меланхолия или разстройства на личността в миналото;
- Усложнения по време на раждането, раждане на дете с увреждане или прибързано раждане;
- Близък родственик, който е страдал от меланхолия или някакво психологично разстройство;
- Липса на прочувствена поддръжка от страна на колегата, фамилията или приятелите.

Как да преодолеете следродилната меланхолия? Не отхвърляйте помощ от страна на околните си. Много постоянно, изключително при първо дете, майките желаят да покажат на света, че имат задоволително сила, качества и сили да се оправят сами с грижите към бебето. Знайте, че след известно време умората и изтощението ще надделеят, и тогава повече от всеки път ще се нуждаете от помощ най-малко във връзка с домакинските отговорности.
Намирайте време за себе си. Може би това ви наподобява изцяло невероятно, само че си припомнете отново предходната точка – приемете помощта на колегата и околните си. Всяко занятие, което не включва бебето, ще ви помогне да подобрите настроението, а и самочувствието си – четене на книга, взимане на гореща вана, къса разходка. Някои от обичаните си действия може да съчетаете и с гледането на новороденото – да си пуснете филм, да слушате музика и така нататък
Разговаряйте с колегата си. Не крийте възприятията, страстите, страховете и терзанията си от него. Не очаквайте и той самичък да се досети какво изпитвате – това не е по никакъв начин типично за мъжете. Романтиката също не е за занемаряване – отделяйте малко време единствено за вас, с цел да съхраните фамилните си връзки.
Грижете се здравето си. Опитайте се да спите, когато и бебето спи. Разхождайте се постоянно и в случай че имате малко свободно време правете леки извършения у дома. Хранете се вярно и се постарайте да щадите нервите си.
Срещайте се с другари. Животът не свършва с раждането на бебето. Социалните контакти имат огромно значение за персоналния ви комфорт, тъй че излизайте с приятелки, ходете на шопинг, на козметични процедури и така нататък
Не се надценявайте. Бъдете реалист и си дайте сметка, че съвършени родители няма. Майчинството е един прелестен интервал от живота на всяка жена – насладете му се. Въпреки страховете и паниките, то носи доста наслада и задоволство. Детето ви има потребност от съразмерен и уравновесен родител, по тази причина се отпуснете и не бъдете максималист в развъждането му. Помнете също, че вие сте просто човек.
Посетете психолог. Ако усещате, че депресията се задълбочава или продължава прекомерно дълго, в случай че качеството ви на живот се утежнява осезаемо, запазете си час за консултация с психолог или психотерапевт. Вярвайте в себе си и бъдете сигурни, че ще се справите с този проблем.
Ървин Ялом споделя: „ Единственото хубаво нещо на депресията е, че тя постоянно свършва “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР