Ражда се голям съюз от партии - Продължаваме промяната, Демократична

...
Ражда се голям съюз от партии - Продължаваме промяната, Демократична
Коментари Харесай

Емоционално интелигентен и екипен играч, който разбира света

Ражда се огромен съюз от партии - " Продължаваме промяната ", " Демократична България " и " Спаси София " ще се обединят около общ претендент за кмет на София. Както Клуб Z към този момент писа, чака се това да е Васил Терзиев - прочут най-много като един от основателите на българската компания " Телерик ", продадена преди близо десетилетие на рекордната по това време сума от 262 млн. лева
" Телерик " - една друга ИТ компания
Историята на една от най-известните български софтуерни компании стартира преди 20 години - няколко години откакто Васил Терзиев, Светозар Георгиев и Бойко Яръмов приключват Американския университет в България.

Кариерите им в началото потеглят в разнообразни направления. Терзиев и Яръмов стартират работа в софтуерната компания SwiftPro, няколко месеца по-късно като маркетингов управител там отива и Светозар Георгиев. Там тримата срещат и Христо Косев - единственият програмист от екипа, и стартират да обмислят концепцията за своя, българска ИТ компания, в миг, в който ИТ пазарът у нас към момента е извънредно непретенциозен - и множеството програмисти работят за непознати аутсорсинг компании.

Първоначално концепцията е " Телерик " да основава точно този вид работни места - само че четиримата бързо откриват по-добра и по-празна ниша. А точно - тази на софтуера, създаден, с цел да улесни други програмисти. В този миг никой не подозира, че тази " спомагателна " ниша на ИТ промишлеността ще се разрасне в такава степен. Скоро съумяват да продадат първия си артикул в Швейцария и колелото се завърта.

Компанията стартира с тях четиримата, само че единствено за 5 години към този момент имат 120 чиновници. Следващите години не са постоянно сполучливи - интернационалната икономическа рецесия през 2008-2009 година предстоящо ги удря съществено и постанова доста стесняване на разноските и развиването им.

След рецесията обаче идва друга основна концепция на екипа - основаването на Академията на Телерик, която се трансформира в една от водещите просветителни иницативи у нас. Концепцията е елементарна - в случай че нямаш задоволително положителни фрагменти на пазара, създай си ги самичък. Освен платени курсове, академията предлага и доста безвъзмездни такива - по най-популярните програмистки езици.

Освен за възрастни, се основава и Училищна Телерик академия - изцяло безвъзмездна и за деца от 1 до 12 клас. Над 17 000 възпитаници минават през нея през последните 13 години.

През 2014 година идва и огромното самопризнание - оферта от американската софтуерна компания Progress Software Corporation за " Телерик " на стойност 262,5 млн. $. Показателно е, че купувачите не сменят Васил Терзиев и Светозар Георгиев от управителните постове. По това време " Телерик " към този момент е с над 650 чиновници у нас и офиси в Канада, Великобритаия, Германия, Австралия и Индия.
Стартъп и просветителните начинания
" Всичко за мен се корени в две неща и просперитетът на нацията ни е тясно обвързван с това. Едното е да имаш образовани хора, образовани освен като механически познания, само че и като странични умения, като връзка, прочувствена просветеност, умения да работиш в екип, схващане на света към теб, по какъв начин работят парите, по какъв начин работи човешката душeвност, доктрина на игрите – неща, които ти оказват помощ да разбираш твоето място в един по-голям свят. Другото нещо са чисто техническите умения. Трябва да имаш образовани, мислещи, свободни хора.

Другата част е предприемачеството – хора, които основават стойност, които основават мрежи, които са виновни в триумфа си. Когато имаш образовани, можещи хора с предприемачески, свободен дух, които работят дружно, стартира да се получава всичко. На мен цялата ми работа е в насърчаването на тези неща. Всяка една самодейност може да се сведе до тези две неща. "

Това разяснява Васил Терзиев преди две години пред Фондация " Америка за България ".

Извън " Телерик " две са другите направления, в които милионерът влага съществени старания - подпомогането на българската стартъп просвета и българското обучение.

През 2018 година той взе участие в основаването на Bulgaria Innovation Hub, сдружение с нестопанска цел - да свърже американските и българските иноватори и стартъп бизнесмени. Макар този термин да не се употребява тогава, " Телерик " в естеството си е точно стартъп и Терзиев работи интензивно да споделя опита си с други български бизнесмени.

През 2019 година пък се учредява " Илевън Кепитъл АД ", или фондът за рискови вложения Eleven, който бързо влага в над 30 водещи стартъпа у нас и на Балканите. Васил Терзиев до неотдавна бе един от главните сътрудници.

Освен в ИТ фирмите, Терзиев е и член на борда на " Заедно в час " - една от най-големите неправителствени организации в помощ на образованието у нас.
Влизане в политиката?
През 2022 година Терзиев декларира публично поддръжка за Никола Минчев - ръководител на тогавашното Народното събрание от " Продължаваме промяната ", свален от ГЕРБ-СДС, Има Такъв Народ, Движение за права и свободи и " Възраждане ". Излиза и стачкува дружно с хиляди столичани пред Народното събрание. Коментира своята позиция и пред Нова телевизия:

" Всеки ден съм на площада, с цел да поддържа един заслужен човек, който си е правил работата. Не приехме добре думите на Костадинов, че сме " фашистка сган ". Това демонстрира, че в Народното събрание малко са се самозабравили, би трябвало да имат почитание към всеки гласоподавател, не със състрадание. Вкара се още повече неустойчивост във към този момент нестабилни времена. "

От този миг нататък потеглят слуховете, че от Политическа партия готвят точно Терзиев за собствен кандидат-кмет в София. Това се удостоверява и от публикувания от Радостин Василев запис от съвещание на партията, в който Кирил Петков отбелязва:

" Говорихме с Васко Терзиев, да го запитвам. Викам: " Пич, ти си претендент за кмет, какво мислиш по тая тактика? ". Да забележим, щото да не каже: " Хвърлям кърпата и не ме интересувате повече ". Васко сподели: " За мен е по-доброто нещо ". Просто вика: " В интерес на истината ние си действаме в София, а това за страната... ". И особено му се обадихме и вика: " Аз бих взел договорката ". "

През май тази година Терзиев излезе като сътрудник на фонда Eleven, на негово място влиза сътрудникът му в " Телерик " Светозар Георгиев - още един сигнал за начало на възможна политическа кариера.

През последните месеци текат договаряния сред Политическа партия, Демократична България и " Спаси София " за общо явяване на вота. И ръководителят на последната, най-нова партия Борис Бонев разгласи преди месец, че Терзиев е измежду обсъжданите претенденти. Потвърждава го и ръководителят на СОС Георги Георгиев от ГЕРБ, спряган за главен конкурент на Терзиев на вота тази есен. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР