Рафинерията в Бургас “Лукойл Нефтохим” ще плати за първи път

...
Рафинерията в Бургас “Лукойл Нефтохим” ще плати за първи път
Коментари Харесай

Лукойл Нефтохим ще плати данъци на държавата за първи път от 15 години

Рафинерията в Бургас “Лукойл Нефтохим” ще заплати за първи път налог облага на страната от 15 години насам. Новината първи разгласи във фейсбук депутатът от “Демократична България” Владислав Панев. Той разгласява и клише от финансовия отчег на компанията, показващ това.

“Лукойл Нефтохим” заплаща налог облага за първи път от 15 година насам. Отчетът за 2021 година излезе преди час. Печалбата е 75 млн. лв. преди налози, а управлението е решило да не се възползва от опцията да приспадне загуби от предходни години и да си спести налога. Ето че може да се направи дребна стъпка напред”, показва Панев.

Депутатът от Демократична България прави и съпоставяне, че през 2020 година компанията е заявила загубата от 508 милиона лв..

“Ревизията продължава. Натискът от страната работи”, прибавя Панев.

Преди няколко седмици “Демократична България” изиска " Лукойл Нефтохим България " да бъде сложена под оперативния надзор на страната, с цел да се отбрани оптимално българският интерес.

По-рано Демократична България изиска да се сътвори краткотрайна парламентарна комисия за проучване активността на бургаската петролна рафинерия " Лукойл Нефтохим ". Преди повече от месец " Демократична България " за първи път повдигна този въпрос, като предложи приемането на особено законодателство, позволяващо на страната да поеме надзор върху частни активи, които са изключително значими за националната сигурност. Мирчев загатва, че сега ползите на страната в " Лукойл " не са предпазени, макар че страната има златна акция в предприятието.

" Представителят на страната до момента не е пратил нито един доклад до българското държавно управление. Няма индикация, че изобщо си прави работата ", сподели тогава Мирчев.

Твърдението, че няма доклади бе направено от министъра на енергетиката Александър Николов още през януари. Красимир Първанов, който съставлява златната акция на страната в сдружението, изясни, че няма обвързване да написа и подава доклади.

От години " Лукойл Нефтохим Бургас " търпи рецензии, че на фона на доходи от милиарди левове за продължителни интервали от време работи на голяма загуба и не заплаща корпоративен налог., че има известно положително развиване на обстановката. В компанията разгласи нов модел на работа, при който тя ще стартира да работи на облага.

Между данъчната организация и " Лукойл " тече дълготраен спор за методиката на така наречен трансферно ценообразуване, от което зависи финансовият резултат на сдружението. В тази връзка революционен пробив е, че във финансовия си доклад за 2020 година " Лукойл Нефтохим " заявява, че стартира да работи по нов бизнес модел, при който ще работи на облага и в един миг (след като се амортизират загубите) ще стартира действително да внася корпоративен налог.

По решение на групата " Лукойл " на 29 декември 2020 година е подписан контракт за работа на ишлеме (процесинг) с групата " Лукойл Бенелукс " Б. В. (Нидерландия), написа в доклада. Заплащането на услугата ще се реализира по цена, образувана на база себестойност плюс надбавка, като задачата е да се обезпечи " постоянен и непрекъснат позитивен финансов резултат на сдружението при работа по новата бизнес скица ".

В същото време " Лукойл Нефтохим Бургас " регистрира голяма финансова загуба за 2020 година - 508 млн. лева, която съгласно финансови специалисти е добре да бъде обект на данъчна проверка. От друга страна, сдружението е решило да не оспорва открити с две проверки на Национална агенция за приходите - през 2016 година и 2017 година, спомагателни данъчни отговорности в следствие от нарастване на данъчните резултати с 520 млн. лева По закон заявената загуба се приспада от финансовия резултат на сдружението в продължение на 5 години, което значи, че даже то да излезе на облага, може действително да не внася налози.

За последните 15-ина години загуба, сходна на тази през 2020 година, " Лукойл " е заявил единствено през 2008 година (загуба от 473 млн. лева.) и през 2014 година (загуба от 532 млн. лева.). През 2016 година и 2017 година сдружението е отчело постоянна облага – от надлежно 120 и 304 млн. лева През 2018 година то се връща в алената територия – загуба от 250 млн. лева, а през 2019 година тя понижава на 80 млн. лева.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР