Радвам се, че България е домакин на най-голямото състезание за

...
Радвам се, че България е домакин на най-голямото състезание за
Коментари Харесай

Мария Габриел: Радвам се, че България е домакин на най-голямото състезание за млади учени

Радвам се, че България е хазаин на най-голямото съревнование за млади учени, които пристигнаха от 39 страни от целия свят. Участниците в EUCYS не са бъдещето – те са най-хубавото от днешния ден. Те имат неповторима опция да черпят познания от едни от най-изтъкнатите учени в света, от чийто опит всички ние имаме потребност. Обединявайки напъните на страните-участнички, това съревнование на мозъците предизвиква от ден на ден и повече младежи да изберат обучение и кариера в региона на науката и технологиите. Това написа във Facebook българският еврокомисар Мария Габриел след откриването на 31-ия Европейски конкурс за млади учени EUCYS в София.

"При откриването споделих по какъв начин Европа ще продължи да влага в своите млади гении, в научните откриватели, в иноваторите. Чрез новата стратегия "Цифрова Европа " и бъдещата "Хоризонт Европа " ще работим с тях за развиването на етичен изкуствен интелект, за създаването на нововъведения, за сплотяващи задачи като битката с рака. Искаме да увеличим тройно бюджета на стратегия Еразъм +, която е знак на качество, познания, гений. Така ще дадем опция за обучение и подвижност на 12 милиона души в идващия седемгодишен интервал 2021-2027 година ", уточни българският еврокомисар.

Габриел добави: "Благодаря на Министерството на образованието и науката, на столичния кмет Йорданка Фандъкова, на Института по математика и информатика към Българска академия на науките, на всички съорганизатори и участници за опцията да съпреживеем дружно днешното празненство на мозъците. България и Европа имат потребност от своите гении. С неспокойствие чакам да науча резултатите от състезанието, в който България се показва с три плана в областите на информатиката, медицината и биологията ".

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР