Раджив Рамасуами, главен оперативен директор VMware Още по темата Технологичните

...
Раджив Рамасуами, главен оперативен директор VMware Още по темата Технологичните
Коментари Харесай

Раджив Рамасуами: Очакваме да запазим ръста от 20% на приходите на VMware в България

Раджив Рамасуами, основен действен шеф VMware

Още по тематиката
Технологичните компании леко забавят растежа на приходите си. Сега той е 14%, а година по-рано е бил 23%

Вицепрезидентът в Гугъл Богомил Балкански пред " Капитал "

Ще продължим да влагаме в развиването на гении в България.Раджив Рамасуами става част от VMware през април 2016 година, като дава отговор за всички артикули и услуги на компанията, а преди този момент ръководи бизнес отдела за мрежовата сигурност като вицепрезидент и основен управител. Преди това шест години е бил основен вицепрезидент на Broadcom Corporation, като по това време Broadcom стана водеща компания в региона си, както и осем години основен управител отговарящ за центровете за данни в Cisco. Рамасуами е приключил Indian Institute of Technology в Мадрас, има докторска степен от University of California, Бъркли и има 36 патента, главно в областта на оптичните мрежи.

Какво съставлява партньорството на VMware с един от водещите международни снабдители на облачни технологии Amazon Web Services (AWS)?

- Става въпрос за хибридни облачни технологии, каквито множеството компании употребяват сега. Въпреки че разполагат със свои центрове за данни, откъдето ръководят приложенията си, тези компании все по-ясно осъзнават, че огромна част от услугите им могат да бъдат " качени " в обществени облачни платформи, които оферират по-висока отбрана и по-ефективно ръководство на всевъзможни приложения според от характерните потребности. Това ни приказва, че през идващите няколко години ще сме очевидци на все по-сериозно нахлуване на хибридните технологии в бизнес процесите. Ето за какво искахме да разработим тактика, която разрешава на клиентите ни да основават приложенията си без значение от средата – в техните лични центрове за данни или в обществения облак.

Тази тактика има две елементи. От една страна, тя включва офис пакета на VMware – водещата платформа за виртуализация vSphere и мрежовото решение NSX. Този пакет може да се употребява в разнообразни по тип среди. Ето за какво изградихме партньорство с IBM и AWS, при което и двете компании употребяват тагове на виртуални машини (VM) в тяхната инфраструктура. Тоест, клиентите могат да започват приложения си както в AWS, по този начин и в облака на IBM. Това им дава голяма еластичност, без да трансформират своите операционни процеси. От друга страна, имаме построени връзки с над 4000 сътрудници, които разполагат с изчислителни центрове и употребяват тагове при работа с виртуални машини. В този смисъл, клиентите ни могат да избират най-подходящия за тях метод.

Наскоро добавихте към портфолиото си приложението Apteligent. Какво прави то и за какво го придобихте?

- Аpteligent съставлява приложение, което следи представянето на приложенията в iOS, Android и Hybrid, като прави мониторинг и събира данни за държанието им. Apteligent е доста положително допълнение към портфолиото ни от артикули, ориентирани към крайния консуматор. Пример за други сходни, които VMware закупи в последните няколко години, са Airwatch, Virtual Desktops, както и Workspace One – платформа, която разрешава достъп и ръководство на всевъзможни приложения посредством всяко едно устройство.

Като казвате стартъпи, до какъв брой дейна ще е VMware и възнамерява ли компанията да извърши нови сходни придобивания до края на годината?

- Политиката на компанията не ми разрешава да разясня сходна сензитивна информация преди дадена договорка да бъде финализирана, само че е реалност, че непрекъснато се оглеждаме за нови стартъпи, които да придобием. Във VMware процесът по основаване на нови артикули е смесен: по-голямата част от разработките правят чиновниците на компанията - както знаете България е хъб за развойната активност в района на EMEA. Останалата част от дейностите правят сходни стартъпи, които към този момент са одобрени компании в техния отрасъл. Повечето придобиваме за разширение на продуктовото портфолио – какъвто е казусът с Apteligent, а по-рано Wavefront, Arkin – всички те развиват артикули, които ние към този момент предлагаме. Apteligent работи с крайния консуматор, Arkin спомага за по-лесно внедряване на решението NSX и софтуерно дефинираните центрове, а Wavefront стана част от нашия отдел за премерване и разбор на облачните бизнес процеси (CMBU). Другата категория са по-зрелите започващи компании - към този момент развити платформи, които ни дават достъп до нови пазари. Такива покупко-продажби вършим по-рядко – имаме единствено няколко в последните години, като да вземем за пример Airwatch. Той дава достъп до централизирано ръководството на всевъзможни устройства и приложения за бизнес и персонални цели. Това на процедура са двата вида компании, за които се оглеждаме, когато планираме придобивания – компании, които основават нови благоприятни условия или такива, които прибавят стойност към сфери, в които към този момент работим.

Имате доста необятен, световен взор върху развиването на стартъпите. Къде съгласно вас е мястото, където шансът сходни млади компании да прераснат в същинска работеща компания е максимален?

- Взимайки поради динамичните трендове в световен мащаб, Силициевата котловина към момента си остава ядрото на най-успешните стартъпи. Защо се получава по този начин? Най-важното – има построена доста добре работеща екосистема, в която те да просперират. Там има премного фондове за венчър капитал, има премного ментори, които да ги наставляват, има добре отъпкан път, по който всеки започващ бизнес може да стартира да се развива. Така че, твърдо мога да заявя, че след всичките тези години, Силициевата котловина остава водещото място в света. Естествено би трябвало да отбележим, че започващи компании има на всички места – както тук в България, по този начин и в Китай, Индия, във Англия, а също по този начин в други елементи на Съединени американски щати като Бостън, Ню Йорк. Тоест следим понижаване на концентрацията на стартъпи в едно място, само че все пак Силициевата котловина е ядрото на сполучливите планове.

Споменахте България, по какъв начин планирате да развивате бизнеса си в страната и с какъв брой желаете да увеличите личния състав?

- Българският офис е един от главните ни развойни центрове, какъвто още е и индийският в Бангалор. Тук са екипите, които създават и лични артикули, да вземем за пример основаният напълно в България и след това продуктизиран е планът, обвързван с multi-cloud тактиката на компанията. Той има за цел да помогне на нашите клиенти по-лесно и безпроблемно да реалокират разнообразни типове решения за ръководства на данни от един обществен снабдител на облачни услуги в различен.

Инвестициите в българския офис се усилват непрекъснато, като бизнесът тук набъбна с 20% през последната година, надяваме се да запазим този ритъм на напредък и през идващите години. Имаме доста надарени чиновници тук, заради което ще продължим да влагаме в развиването на гении. VMware България беше учредена преди 10 години и оттогава сме нарастнали доста освен като брой на чиновниците, само че и като бизнес стойност. VMware България е един от стратегическите офиси на компанията в световен мащаб и тук създаваме едни от главните ни артикули.

Когато става дума за чиновници, имате ли чувството, че българският пазар на софтуерни чиновници стартира да изпитва дефицит на работна ръка?

- Истината е, че на нас в никакъв случай не ни е било елементарно да откриваме верните хора, без значение дали става дума за България или за Европа, или Съединени американски щати. Над 600 чиновници работят за нас в София и ще продължим да назначаваме най-хубавите, както и да поддържаме просветителната система, като по този метод подготвим по подобаващ метод нови хора в пазара на – имаме IT академии в съдействие с няколко университета, летен лагер Talent Boost за стажанти. Не можем да разкрием тъкмо какъв брой хора планираме да назначим до края на годината, само че ще се стремим да запазим досегашното движение.

Как Общият правилник по отношение на отбрана на данните (GDPR) ще се отрази на пазара на осведомителни технологии и какво ще предприемете вие?

- Мога да ви дам един характерен образец по какъв начин можем да помогнем на фирмите, които ще бъдат наранени от този правилник. Един от нашите артикули VMware NSXпредоставя непрекъсната сигурна среда за всички центрове за данни, без значение дали са част от облака или за физически, тъй че клиентът да може да отбрани приложенията си и да продължи да ги поддържа без значение от вида инфраструктура, която употребява. Така клиентът съблюдава условието за сигурност, с помощта на решението NSX, което може да бъде приложено и в двата вида центрове за данни. При това става думи единствено за един образец по какъв начин можем да помогнем на клиентите си да се оправят с новите условия на регламента.

Интервюто взе Николай Нейчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР