Радиовъглеродното датиране на парчета обработено дърво, открити по време на

...
Радиовъглеродното датиране на парчета обработено дърво, открити по време на
Коментари Харесай

Древна слънчева буря разкрива, че викингите са били в Северна Америка точно преди 1000 години

Радиовъглеродното датиране на части обработено дърво, открити по време на археологически разкопки на викингско населено място на канадския остров Нюфаундленд, сподели, че норманите са пристигнали тук не по-късно от 1021 година от н.е., предава БНР. Към днешна дата това е най-ранното писмено доказателство за наличието на европейци в Америка. Резултатите от проучването са оповестени в списание Nature .

Викингите са стигнали до крайбрежията на американския континент доста по-рано от Колумб, само че до момента не се знаеше точното време на началото на колонизирането на Северна Америка от норманите, написа БГНЕС.

Археолози от Канада, Германия и Нидерландия, ръководени от Майкъл Дий от университета в Гронинген, проучиха дървените артефакти, открити в селището на викингите в Л’Анс-о-Медоуз.

Точната им възраст е избрана посредством биогеохронологичен маркер - изотопна диря от слънчева стихия, настъпила през 992 година от н.е.

" В пръстените на дърветата в разнообразни елементи на света е открит изразителен радиовъглероден отпечатък сред 992 и 993 година от н.е. ", се споделя в прессъобщението на университета в Гронинген.

" Откритите следи от слънчевата стихия разрешава да се направи изводът, че дървото е било отсечено през 1021 година от н.е. ", споделя доктор Марко Куйтемс от университета.

На всяко от трите изследвани части дърво учените открили ясни следи от обработка с железни принадлежности, които тогава коренното население не употребява.

Авторите са сигурни, че това са следи от наличието на викингите по тези земи.

Според учените викингите, основали селището в L'Ans aux Meadows, са пристигнали от Гренландия, където през 987 година Ерик Рижият основава норманска колония.

Авторите на изследването означават, че те първи са определили точната дата на престоя на викингите в Америка. Преди това всички догатки се основаваха основно на исландските саги.

Вече има съответна дата, която свидетелства, че хората са прекосявали Атлантическия океан преди хиляда години.

Броят на норманските експедиции в Америка и продължителността на престоя им по западните крайбрежия на Атлантическия океан, обаче, остават мистерия.

Досега всички доказателства посочваха, че това са били краткосрочни визити.

Учените към момента не са разкрили свидетелства, потвърждаващи контакти сред викингите и локалните племена.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР