Радев искаше КС да прекрати делото за Кирил Петков, защото

...
Радев искаше КС да прекрати делото за Кирил Петков, защото
Коментари Харесай

Проф. Герджиков: Като български гражданин се чувствам разочарован и огорчен от постъпката на президента Радев


Радев искаше Конституционен съд да приключи делото за Кирил Петков, тъй като е очаквал какво ще е решението

Действащият президент Румен Радев е бил наясно какво ще е решението на Конституционния съд по случая с поданството на Кирил Петков, и точно по тази причина преди дни президентът настоя делото за канадското поданство да бъде прекъснато. Това съобщи на среща с гласоподаватели в Дупница претендентът за президент проф. Анастас Герджиков. Той уточни, че Радев е защитил назначения от него за длъжностен министър на стопанската система Кирил Петков, откакто е знаел всички елементи по проблема.

“Радев носи отговорност за назначението на Кирил Петков за длъжностен министър в нарушаване на българската Конституция. Недопустимо е президентът да нарушава главния закон на страната. “, съобщи проф. Герджиков.



Според него обстановката щяла да е малко по-различна, в случай че Румен Радев първоначално беше споделил, че е бил измамен и не е бил осведомен за двойното поданство на Кирил Петков. „ Г-н Радев обаче още първоначално удостовери, че е бил наясно със случая, само че счита, че не би трябвало да се гледа официално на конституционните разпореждания. Става дума за Конституцията на България, която би трябвало да съблюдават всички български жители, освен политици на високи позиции в страната. Как тогава българите да имат вяра, че имаме господство на правото и че никой не е над закона, когато българският президент не счита за нужно да съблюдава Конституцията на страната? “, разяснява още проф. Анастас Герджиков.

Кандидатът за президент също по този начин напомни, че Румен Радев е заемал президентския пост съвсем 5 години и в случай че е имало текстове в Конституцията, които счита, че е трябвало да бъдат изменени, е можел да предприеме съответните ходове до момента. А не Инициативният комитет, който издига Радев за втори мандат, да излиза с позиция, че условията в главния закон, свързани с двойното поданство са анахронизъм – и то поради съответния проблем с Кирил Петков. „ Радев имаше изявления преди повече от година, че ще предложи промени в Конституцията, само че това по този начин и не се случи “, уточни проф. Герджиков.

В Дупница, претендентът за президент сподели също, че Румен Радев се пробва по едно и също време да се дистанцира от назначения от него длъжностен кабинет, и да демонстрира угриженост и да пази дейностите му. „ Вчера споделих, че има нещо шизофренно в това държание. Същото несъгласие обаче има и при партиите, които подлагат на критика грешките на назначеното от Радев държавно управление, само че в същото време го поддържат за втори мандат. По този метод те поддържат и стават съучастници и в несправянето с ковид-кризата, повишаването на тока, повишението на цените и фалирането на компании. И до момента в който всичко това се случва, поради закъснели и незадоволителни ограничения, здравната и икономическата рецесия се задълбочава “, съобщи още проф. Герджиков.
Кандидатът за президент беседва с жители на Дупница. Днес предстоят срещи на проф. Анастас Герджиков и в Кюстендил.


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР