Радата отново предложи да се забрани каноничната УПЦ. Бързо се

...
Радата отново предложи да се забрани каноничната УПЦ. Бързо се
Коментари Харесай

“Отказаха се”. Киев предприе неочаквана крачка

Радата още веднъж предложи да се забрани каноничната УПЦ. Бързо се причисляват заинтригувани лица – разколниците и Константинопол. В последния миг обаче обстановката се промени трагично. За вероятните последици - в материала.

Скъсване с Москва

Цяла седмица вярващите на УПЦ живееха в трудно очакване на идната вълна от репресии. Върховната Рада възобнови прокарването на законопроект № 8371 за възбрана на религиозни организации, „ свързани “ с Руската черква.

Всъщност се планува да се забрани изцяло активността на каноничната УПЦ на територията на Украйна. От края на предходната година четири-пет сходни документа са били в Народното събрание. Всички те, съгласно юристите на Радата, не дават отговор на конституцията и единствено ще нагнетят общественото напрежение. Това неведнъж е изтъквано от някои депутати.

Този път взеха решение да обсъдят законопроекта, импортиран от втория човек в страната - премиера Денис Шмигал. Гласуването е планувано за 27 юли. Истинска насмешка, тъй като на идващия ден е огромен празник, значим както за църквата, по този начин и за светското общество: Денят на кръщението на Киевска Рус и Денят на украинската държавност.

„ Всичко ще зависи от това какъв брой гласове съберат. Ако схванат, че гласоподава с марж, < тогава, несъмнено, ще го вкарат. Но в случай че има подозрения, законопроектът ще бъде отдръпнат “, сподели той в диалог с публицисти в Радата.

Докато депутатите претегляха всички „ за “ и „ срещу “, украинските управляващи взеха решение да вдигнат звук. На 25 юли ръководителят на Държавната работа за етнополитика и независимост на съвестта Виктор Еленски се срещна с Киевския митрополит Онуфрий. Те разискаха религиозната обстановка в страната и църковния живот.

Всъщност Еленски още веднъж изрази ултиматума, който неговият отдел сложи на УПЦ: да разгласява публично изказване за обособяване от Руската православна църква; да осъди „ еретичното обучение на патриарх Кирил ”; да се забрани да служат всички духовници, които „ сътрудничат на руснаците “.

В същото време ръководителят на Службата акцентира, че „ цялостно и абсолютно спиране “ е искане освен на страната и обществото, само че – в доста връзки – на клира и паството на УПЦ. Що се отнася до последното, Еленски имаше коз в джоба си.

След разрушаването на катедралата в Одеса — Москва и Киев взаимно се упрекват за това — към четиристотин клирици на Украинската черква се обърнаха към митрополит Онуфрий с апел да свика събор и дефинитивно да скъса с Руската православна черква.

Да направи като нас

Православната черква на Украйна (ПЦУ), разколническа конструкция, основана от управляващите през 2018 година, не изостана от дневния ред на новините. В деня на гласуването - 27 юли - беше назначен " локален съвет ", плануван да съвпадне с петата годишнина от образуването на религиозна организация.

Подобно значимо църковно събитие, и то даже в деня, когато Народното събрание публично разгласи " главния съперник " (УПЦ) за противозаконен, би изглеждало естетически красиво. В Радата обаче взеха решение да реалокират вота за 28-ми.

ПЦУ обаче не промени проектите си: катедралата в античната “Света София Киевска ” въпреки всичко се състоя. Участниците, водени от водача Епифаний Думенко, заявиха " желанието и готовността " на тяхната черква да " води разговор " и изцяло поддържаха правилото на " самостоятелност от външни въздействия ".

Така разколниците, сходно на Еленски, показаха на Украинската черква верния модел на държание: разривът с Москва е гаранция за благоденствие. Вярно, макар толкоз шумните апели за духовна самостоятелност на ПЦУ, самата тази конструкция не е толкоз самостоятелна, колкото се нарежда.

След като получи томос (акт за автокефалия) от Константинопол през януари 2019 година, Епифаний Думенко и неговото „ паство “ получиха не повече (ако не и по-малко) права от самоуправляващата се УПЦ в границите на Московската патриаршия.

Разколниците се оказват подвластни от Фенер (района на Истанбул, където се намира резиденцията на Константинополския патриарх). Те дефинират вектора на развиване. „ Архиереите “ на ПЦУ регистрираха свършената работа в различен финален документ на събора – писмо до Вселенския патриарх Вартоломей.

„ Ние сполучливо вършим всичко по силите си, тъй че условията на томоса да бъдат изпълнени и от тези православни в Украйна, които по разнообразни аргументи към момента остават в съветската неканонична пълномощия да са отворени за директен разговор с тях без предварителни условия “, се показва в апела.

Драконовски способи

Писмото до патриарх Вартоломей съдържа още една любопитна детайлност: думи на признателност към Халкидонския митрополит Емануил, второ лице в Константинополската черква.

Именно той през 2018 година ръководи „ обединителния събор “ в Киев, когато беше основана ПЦУ. Той също по този начин взе участие интензивно в популяризирането на украинския томос измежду православните църкви.

Можем да си напомним неотдавнашната среща на Емануил с българския патриарх Неофит. Митрополитът непосредствено изиска „ да се извърши даденото по-рано заричане да се признае Думенко “. С други думи, ПЦУ е плод на въображението на Емануел, той няма да го откаже просто по този начин.

Той, съгласно гръцките медии, е трябвало да управлява делегацията на Константинопол на честването на Деня на украинската държавност. Изданието “Ромфея ”, базирайки се на източници, написа: още при започване на юли, по време на посещаване във Фенер, Владимир Зеленски предложения представители на Вселенската патриаршия в Киев - тъкмо в точния момент за 28 юли.

" Според мен това беше направено заради неналичието на други принадлежности за влияние. Властите схванаха, че нищо не може да се реализира от арестите на свещеници, икономическите и политическите репресии от УПЦ. Затова взеха решение да прибегнат до помощта на Константинопол “, споделя религиозният академик Роман Лункин.

Според него Вселенската патриаршия може " със свои способи " да повлияе на каноничната черква: да я убеди да признае ПЦУ и по-късно да сплоти двете структури. Така ще се сбъдне дългогодишната фантазия на ръководещите - да има една следена организация.

Неочаквано обаче беше изключването от дневния ред на законопроекта за възбрана на УПЦ. На 28 юли сутринта Радата разгласи, че нужният % гласове за разискване към момента не е доближат.

„ Много даже от проправителствената секта (партия „ Слуга на народа “) няма да поддържат този законопроект “, сподели Анатолий Бурмич, народен представител от партията „ Опозиционна платформа – За живот “.

Според теолога Роман Лункин в това няма нищо извънредно.

" По-скоро същинско изтезание. Всички прелестно схващат, че е невероятно да се ликвидира такава огромна общественост. Но политиците са усвоили метода от време на време да плашат обществото с драконовски закон ", изясни той.

Като цяло, заключава специалистът, главната линия на Киев не се е трансформирала - УПЦ би трябвало да бъде покорена. Само методите на битка варират. Лоялността може да се реализира с една стъпка: признание на ПЦУ и отказване от Москва. Но откакто го направи, каноничната черква мигновено ще влезе в ерес.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР