Работодателят да пази 50 г. документите от трудовите договори, заплатите

...
Работодателят да пази 50 г. документите от трудовите договори, заплатите
Коментари Харесай

Работодателят да пази 50 г. документите за работниците си

Работодателят да пази 50 година документите от трудовите контракти, заплатите и отпуските. Тези промени в Кодекса за обществено обезпечаване плануват от Национален осигурителен институт да влязат в действие от 2020 година, заяви БНР.
Ако застраховател приключи активността си и няма първоприемник, наложително да предава ведомостите за заплати, непотърсени трудови книжки и документи от досиетата на служащите в Националния застрахователен институт.
Това ще улесни пресмятане на пенсии след това, както и отпущането на компенсации, се стимулират вносителите от Национален осигурителен институт. Припомняме, това е една от измененията, които идват повече от 20 година след всеобщия банкрут на предприятия, при който мнозина изгубиха години трудов стаж, трудови права.
В рамките на месец след преустановяване на трудов контракт работодателят ще би трябвало да дава в Национален осигурителен институт документ, който да удостоверява продължителността на осигурителния стаж, добит при него от лицето, като се прецизира за каква категория труд са внасяни осигуровките. С измененията става допустимо преизчисляването на пенсии за неработоспособност заради общо заболяване и на пенсии за неработоспособност заради трудова акцидент или професионална болест. До момента такава опция законодателството дава единствено за останалите пенсии за трудова активност.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР