Работодателските организации поискаха от държавата да поема всички разходи над

...
Работодателските организации поискаха от държавата да поема всички разходи над
Коментари Харесай

Бизнесът с ултиматум: Или Газпром, или държавата да компенсира цена на газа над 250 лв./МВтч - Важно днес

Работодателските организации желаеха от страната да поема всички разноски над пределна цена от 250 лева на мегаватчас за природния газ, или договорът с " Газпром " да се възобнови.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България разгласи, че " пазарът отхвърля да одобри цената на природния газ и не може да работим на тези равнища ".

Същата позиция беше подкрепена и от икономическия вицепремиер Христо Алексиев, който разгласи, че над 250 лева за газ българските сдружения ще станат неконкурентоспособни и ще се стигне до " затваряне на предприятия ".

Така и не стана ясно от кое място ще дойдат бюджетни средства за обезщетения - служебният кабинет се ангажира единствено с това да приготви " законови промени " и да ги завещае на идващия постоянен парламент, само че не и да обезпечи пари.

Министърът на енергетиката Росен Христов даже разгласи, че изискванията на бизнеса за таван на цените на газа водели до обстановка, в която " на процедура към този момент е неизбежно да преговаряме с " Газпром ", само че подновяването на доставките на ниски цени нямало да стане " с един мейл до контрагентите ", тъй като предходното държавно управление " направи всичко допустимо този контракт да действа доста мъчно ".

" Ние нагнетихме връзките с Русия до краен лимит, такова нещо в никакъв случай не е било. Ние изгонихме всички дипломати, прекратихме всякаква връзка. Водени са някакви безобразни преписки. Ситуацията с " Газпром износ " въобще не е розова. Ние би трябвало да водим доста интензивни договаряния, с огромна политическа поддръжка, с замесване на всички контакти в частния бранш и политическия, с цел да може това да проработи ", разгласи той, като се посочи на гърба на предшественика си Александър Николов, разяснявайки, че за разлика от него " не е продавал телефони ", преди да стане министър.

Христов се оправда за неналичието на опция за импорт на LNG с това, че всички слотове в Турция към този момент са заети, а още преди разширението на терминала в Ревитуса в Гърция частни компании са изкупили свободните позиции и в този момент ги оферират за " двуцифрени цени в милиони ". " Булгаргаз " ще взе участие на търг за терминала до Атина, само че едвам за 2023 година

" Ако желаеме да създадем микс, непосредствен до 250 лева на мегаватчас, без (руския) газ е невероятно ", разгласи Христов.

Васил Велев, който е един от най-настоятелните последователи на заплащанията в рубли за " Газпром " и възобновяване на съветските доставки, разгласи, че по калкулации на бизнеса реактивирането на контракта с Москва можел да реализира цени на газа към 200 лева на мегаватчас.

" Не одобряваме настоящата обстановка, в която няма наказания (за газа), огромните европейски страни дават благо и драго да усилят доставките от " Газпром ", немският канцлер обикаля и търси турбина да се снима с нея, с цел да каже - Ето я тука, елате, вземете си я, увеличете доставките. А ние имаме контракт, по който може да доставяме, само че не го вършим ", сподели той по време на обществена среща с спешния щаб по енергетиката в Министерски съвет.

Всъщност Велев прави отпратка към дейностите на Олаф Шолц, откакто " Газпром " едностранно реши да редуцира или напълно спре прехвърлянето на газ по " Северен поток " с опрощение, че глобите против Русия са забавили ремонта на уреди от тръбопровода.

Германия, както и останалите страни от Европейски Съюз, се съгласиха да съкратят с 15% потреблението на природен газ през идващите 6 месеца, с цел да лимитират зависимостта си към съветското гориво.

България също би трябвало да го направи и не е поискала изключение от това предписание, както разгласи вицепремиерът Христо Алексиев, който упрекна за този " пропуск " предходното държавно управление на Кирил Петков.

Именно европейското решение за понижаване на потреблението с 15% е мотивът за различен зов на бизнеса към кабинета - да се преразгледат договорите на " Булгаргаз " с фирмите, в които до момента е залагана уговорка " вземи или заплати " и условие на предплатени заплащания. Велев разяснява, че промишлеността би трябвало да предяви форсмажор към публичния снабдител, с цел да може да извърши заложеното редуциране на потреблението и изиска решение на централно равнище.

Друг от представителите на работодателите непосредствено сложи ултиматум - или " Газпром ", или обезщетения, като разгласи, че геополитическият избор за спиране на зависимостта на Русия стоял на втори проект след обстоятелството, че " не можем като страна да се преместим нито на запад, нито на изток, нито на север, нито на юг ".

" Много пъти сме били сред шамарите на Изтока и на Запада, не ни е помогнало да сме богата и цивилизована страна ", разгласи Добри Митрев от БСК.

" Трябва да успеем да си доставяме и тръбен газ на най-ниска цена - в случай че не е на " Газпром ", да намерим от различен, само че в случай че е най-евтин да взимаме от тях - да имаме обезпечени количества и непоклатимост. Тогава няма да приказваме за обезщетения, а за стопански напредък, повишение на приходите и ниска инфлация ", разгласи той.

Христо Алексиев реши да се опълчи идеологически на поемането на изключителните разноски за сила от страната, като предизвести, че може да се стигне до повдигане на налози.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР