Работодателски организации сигнализират, че през август ще започне фактурирането към

...
Работодателски организации сигнализират, че през август ще започне фактурирането към
Коментари Харесай

Работодатели с опасения, че ще бъдaт спрени компенсациите за ток

Работодателски организации алармират, че през август ще стартира фактурирането към небитовите консуматори, само че в тях ще липсва компенсацията, обещана на бизнеса до края на годината. Те изясняват, че държавното управление не е взело решение да отпусне нужните средства на Фонд " Сигурност на електроенергийната система ", които на свои ред да бъдат преведени на търговците.

Работодателските организации са разтревожени, че още от август ще спре компенсацията за скъпата електрическа енергия, която държавното управление даде обещание на бизнеса. Тя би трябвало да се получава до края на тази година, осведоми Българска национална телевизия.

" Не става дума за прекъсване на обезщетенията, те са в действие до края на т.г., само че държавното управление не е взело решение да отпусне нужните средства на фонд " Сигурност на електроенергийната система ", които на собствен ред да бъдат преведени на търговците ", съобщи Ивайло Найденов от Българската федерация на индустриалните енергийни потребители.

Търговците на електрическа енергия подписват контракти с енергийното министерство, че ще фактурират 250 лева за МВч за небитовите клиенти, а разликата от действителните пазарни цени ще бъде обезщетена от фонда " Сигурност на електроенергийната система “.

От Министерството на енергетиката изясняват, че следва да бъдат подписани договорите сред фонда и търговците въз основа, на които да се изплащат обезщетенията след 1 август. Нужно е Министерски съвет да одобри програмата за компенсиране, а от енергийното министерство към този момент са внесли предложение, което следва да бъде прегледано от държавното управление.

Бизнесът се тормози, че търговците ще фактурират пазарната цена на електрическата сила на небитовите клиенти.

" Бизнесът от известно време е подложен на колене, а това което се анонсира за липса на обезщетения за електрическа енергия и обявената цена за природен газ безусловно води промишлеността към банкрут. Тези разлики в цените няма по какъв начин бизнеса да ги поеме. Средната цена по която купуваме ел. сила за юли е 631 лева Разликата от оповестената 250лв. е 370 лева При съществуване на обезщетения бихме платили на 1 август към 1 млн 200 хиляди лева без обезщетения тази сума скача на 3,2 млн. лева

Или на един звук целулоза нашия артикул се оскъпява с 200 лева, което би трябвало да отиде при нашите клиенти ", разяснява Пламен Петров, индустриален шеф в дружество за целулоза.

Работодателите се оплакват и от високата планирана цена на природния газ.

" Цената на електрическата енергия е над 600 лева осреднено за юли с днешната информация за цената на газа от 287 лева ще стане невероятно да се заплащат сметките, да се работи каквото и да било ", съобщи Ивайло Найденов.

Високите сметките за електрическа енергия и природен газ вършат бизнеса неконкурентен, предизвестяват от работодателските организации и желаят " Булгаргаз " да разгласи прогнозната цена за септември.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР