Работодателите са задължени да предприемат специални мерки за опазване на

...
Работодателите са задължени да предприемат специални мерки за опазване на
Коментари Харесай

Какво са задължени да правят шефовете за служителите си в студено време

Работодателите са задължени да подхващат специфични ограничения за запазване на живота и здравето на работещите при рисково студено време, припомнят от Главна ревизия по труда.

За през днешния ден, 26.02.2018 година, в областите Кърджали и Смолян е подаден червен код за доста рисково време с значителни снеговалежи и мощен вятър. В останалите области на страната кодът е оранжев. При червен и оранжев код за неподходящи климатични феномени – снеговалеж, дъжд, вятър, ниски температури, мъгла, работодателите са длъжни да съобразят изискванията на труд с регламентираните в Наредба № РД-07-3 от 18.07.2014 година за минималните условия за микроклимата на работните места.

При работа навън би трябвало да се реши до каква степен тези неподходящи климатични условия могат да застрашат живота и здравето на служащите и да се подхващат съответните ограничения за минимизиране на риска. Такива могат да бъдат смяна на работното време, въвеждане на по-чести почивки, смяна на вида работа, като се разпорежда такава, която е по-безопасна при дадени условия, обезпечаване на уместно работно облекло, на персонални защитни средства или средства за групова отбрана (в случая такива, които защищават от преохлаждане и измръзване), на пространства с условия за възобновяване на топлинния баланс на организма, топли питиета и така нататък

Трябва да бъде обезпечено наблюдаване или средства за връзка с работещите навън на изолирани работни места, както и първа здравна помощ и условия за уместно превозване на работещите с ненадейно влошено здравословно положение за оказване на здравна помощ.

В Наредбата за минималните условия за микроклимата са разказани също оптималните и допустимите минимални и оптимални стойности на температурата на въздуха в студения и топлия интервал на годината при лека, приблизително тежка и тежка физическа работа в закрити пространства. При ниски температури оптималните стойности варират сред 16 и 23 градуса, а допустимите – от 13 до 25 градуса, като по-ниски температури са възможни надлежно при тежката физическа работа.

Заради относително топлото за интервала време до момента в Инспекцията по труда тази зима са подадени единични сигнали, свързани с работа при ниски температури, които нормално са от работещи на закрито и то в по-големи пространства, в които не е обезпечено отмерено стопляне. При работа навън работодателите като цяло се преценяват с неподходящите климатични условия и подхващат ограничения за ограничение на отрицателното им влияние. Най-често се вкарва смяна на работното време или се разпорежда друга работа, при която това отрицателно влияние се минимизира. Нарушенията, касаещи факторите на работната среда, част от които е микроклиматът, са свързани с неналичието на измервания. След намесата на контролните органи на ИА ГИТ, такива се правят, само че те рядко са отвън нормата.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР