Работодателите предлагат мерки срещу неконтролираното увеличение на бюджетните разходиАсоциацията на

...
Работодателите предлагат мерки срещу неконтролираното увеличение на бюджетните разходиАсоциацията на
Коментари Харесай

АИКБ: Остро се противопоставяме запушване на дупки, причинени от безотговорно харчене

Работодателите оферират ограничения против неконтролираното нарастване на бюджетните разноски

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) показва дълбока угриженост по отношение на положението на обществените финанси в страната, изключително във връзка с неконтролираното нарастване на бюджетните разноски и недостиг. Това се споделя в декларация на работодателската организация.

„ Според показаната информация на конференцията, извършена от заместител министър-председателя и министър на финансите Людмила Петкова на 4 октомври по отношение на подготовката на Националния средносрочен фискално-структурен проект за интервала 2025-2028 година и бюджетната процедура за 2025 година, се чака доста нарастване на бюджетните разноските, изключително в сферите на възнагражденията на заетите лица в обществения бранш и на обществените и здравноосигурителните заплащания, в това число пенсиите “, показват от АИКБ.

Те акцентират, че се следи експоненциален растеж на разноските за личен състав, които от 14,6 милиарда лв. за 2022 година се възнамерява да доближат 18 милиарда лв. през 2024 година - нарастване, надхвърлящо 23 на 100. Паралелно с това от АИКБ регистрират още по-драстично повишаване в областта на обществените и здравноосигурителните заплащания, в това число пенсии, като скокът е от 25,7 милиарда лв. за 2022 година до предстоящи 34,9 милиарда лв. за 2024 година, което съставлява растеж от близо 36 на 100.

Особено обезпокоителен за Асоциацията е фактът, че тези непропорционални нараствания се осъществят в подтекста на относително умерена инфлация, само че при продължаващ спад на индустриалното произвеждане. „ За интервала януари 2023 година - август 2024 година кумулативната инфлация е едвам 4,5 на 100. Следователно - налице е забележителен действителен растеж както на разноските за личен състав, по този начин и за пенсии и обществени прехвърляния, който неведнъж надвишава инфлационните равнища, при задълбочаваща се рецесия в действителния бранш в Европейски Съюз и България “, показват от АИКБ, съгласно които, тази наклонност поражда съществени въпроси по отношение на устойчивостта на обществените финанси и евентуалното влияние върху конкурентоспособността на българската стопанска система в средносрочен и дълготраен проект.

Темпът на повишаване на бюджетните разноските доста изпреварва този на приходите, акцентират работодателите и допълват, че прогнозите сочат към нов недостиг от 11,9 милиарда лв. за 2025 година, който, добавен към планувания недостиг за 2024 година от 6,2 милиарда лв., образува евентуален бюджетен недостиг от 18,1 милиарда лв. за идната година, идващ 9 % от Брутният вътрешен продукт. Според АИКБ тази прогноза е извънредно тревожна и обрисува риск от неустойчива фискална серпантина, застрашаваща макроикономическата непоклатимост и средносрочния и дълготраен стопански напредък на страната.

Работодателската организация счита, че е наложителна незабавна проверка на бюджетните цели и въвеждане на строги ограничения за фискална консолидация, с цел да се предотврати евентуална финансова и икономическа рецесия с тежки последствия за бизнеса и обществото.

АИКБ приканва бъдещите народни представители в 51-ото Народно заседание и държавното управление (редовно или служебно) да проявят фискална дисциплинираност и да подхващат ограничения за преодоляване на растящия бюджетен недостиг, като за бюджетната 2025 година „ замразят “ възнагражденията и съкратят с 20 на 100 заетите в обществения бранш, както и да „ замразят “ пенсиите и разноските в бранш „ Отбрана и сигурност “ на „ така и така свръхвисокото им ниво и като дял от Брутният вътрешен продукт, и като благоприятни условия на страната “.

„ Остро се противопоставяме на всевъзможни опити за задръстване на дупки в бюджета, породени от безконтролно харчене на пари, които не сме изработили, с повдигане на налози за хората и предприятията! “, показва Асоциацията в декларацията си. Само посредством отговорно и дисциплинирано дейно и ефикасно ръководство на обществените финанси, в контраст на предизборния популизъм и пазаруване на гласове „ на едро “ за сметка на възходящ бюджетен недостиг, може да се подсигурява сполучливото присъединение на страната към еврозоната, Шенген и Организацията за икономическо сътрудничество и раз, резистентен растеж в стопанската система и оттова - резистентен растеж на действителните приходи и стандарт на живот, счита работодателската организация.

АИКБ упорства народните представители и държавното управление да работят уверено, с цел да предотвратят задълбочаването на фискалните несъответствия и риска от финансова и икономическа рецесия.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР