Работодателите могат да забраняват при определени обстоятелства на своите служителки

...
Работодателите могат да забраняват при определени обстоятелства на своите служителки
Коментари Харесай

Съдът на ЕС допусна забрана за носене на хиджаб на работа

Работодателите могат да не разрешават при избрани условия на своите служителки мюсюлманки да си покриват главата. Това постанови през днешния ден Съдът на Европейски Съюз по дело, заведено въз основа на две тъжби на дами, отстранени от работа в Германия, тъй като носели хиджаб, съобщи Ройтерс.

Темата за хиджаба - обичайно за исляма було на главата и раменете на дамите - от години е предмет на разногласия в Европа. Въпросът отразва и дълбоките различия що се отнася до консолидираното на мюсюлманите, отбелязва Ройтерс.

Вносителките на жалбите са фенки на исляма - едната е работела в център за деца с увреждания в Хамбург, управителен от благотворителна асоциация, а другата е била касиер във веригата универсални магазини " Мюлер ". Когато постъпили на работа, те не носели хиджаб, само че години по-късно, откакто се върнали от отпуск по майчинство, почнали да го вършат. Казано им било, че това не е разрешено, и в един миг били отстранени от работа с изискването да бъдат върнати, в случай че смъкват хиджаба или бъдат преместени на друга служба, излиза наяве от правосъдни документи.

Съдът трябвало да реши в двата случая дали възбраната за забрадките нарушава свободата на религията или позволяването им е част от свободата да се прави бизнес и желанието да се гради образ на индиферентност пред клиентите. И магистратите взеха решение, че сходни забрани биха били вероятни, в случай че са обосновани от желанието на работодателя да се показва като безпристрастен.

" Забраняването да се носят всевъзможни забележими форми на израз на политически, метафизичен или религиозни вярвания на работното място може да бъде целесъобразно от потребностите на работодателя да показа безпристрастен имидж пред клиентите или да предотврати обществени разногласия ", написа в решението. Съдът обаче акцентира, че оправдаването би трябвало да кореспондира с действителна потребност на работодателя. Например, в тази ситуация с детския център работодателите претендирали от чиновниците да не се носят по време на работа и християнски кръстове.

И по двата случая националните съдилища ще имат последната дума дали е налице дискриминация.

Франция, където живее най-голямото мюсюлманско малцинство в Европа, забрани през 2004 година хиджабите в държавните учебни заведения. В Австрия пък Конституционният съд разгласи за дискриминация възбраната със закон девойките до 10-годишна възраст да вървят със кърпа на учебно заведение, отбелязва Ройтерс.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР