Работниците над 55-годишна възраст ще оформят над 1/3 от заетите

...
Работниците над 55-годишна възраст ще оформят над 1/3 от заетите
Коментари Харесай

Работниците у нас ще бъдат масово над 55-годишна възраст през 2035 г.

Работниците над 55-годишна възраст ще оформят над 1/3 от заетите в България през не толкоз далечната 2035 година. България се подрежда измежду първите места в Европа и света по загуба на население и застаряване на работната мощ. Ежегодно работната мощ у нас понижава с 40-60 хиляди души. Така до 2050 година популацията в трудоспособна възраст ще намалее до 56%, по отношение на дял от 64% през 2020 година. Това излиза наяве от презентация на тематика „ Предизвикателството: Застаряване на работната мощ. Как обособените генерации да работят по-добре дружно? ”, оповестена на формалния уебсайт на Българската стопанска камара.

В резултат на неподходящите демографски процеси, делът на служащите над 55-годишна възраст ще скочи от актуалните 23% (702 хиляди души) до 36% (1.2 млн. души) през 2035 година.

„ България следва неподходящите демографски трендове в Европа и света, само че заради интензитета и спецификата на процесите, се нареждаме измежду първите места по загуба на население и застаряване на работната мощ. Ежегодно работната мощ понижава с 40-60 хиляди души. В последните 15 години икономическата интензивност и заетостта на лицата в предпенсионна и пенсионна възраст в България се усилва доста и е най-голяма по отношение на всички останали възрастови групи. През 2019 година в България 55% от мъжете и 44% от дамите на възраст 55-74 години са стопански дейни “, показва доктор Томчо Томов – началник на Националния център за оценка на компетенциите по време конференция за показване на презентацията.

Той акцентира, че забележителна част от хората в трудоспособна възраст (предимно над 40 г.) са с хронични болести. Най-разпространени са артериална хипертония (22%), хронична обструктивна белодробна болест – ХОББ (10%), диабет (8,2%). Хората с хронични болести и околните им, които неофициално поставят грижи за тях, се сблъскват със съществени усложнения в достъпа до пазара на труда или с оставането им на работа. Това води до финансови усложнения, обществено изключване, утежняване на здравето и възходяща потребност от здравно обслужване.

На фона на всичко това България би трябвало да приложи политики за замесване на възрастното население на пазара на труда, излиза наяве от презентацията.
В кои браншове у нас заплатите са над 2000 лв.?
Размерът на месечното брутно заплащане зависи от доста фактори, само че като цяло положителното обучение и насъбраният опит са най-важните...

В най-новото на свтовната рейтингова организация StandardPoors се показват същите дефекти на българската стопанска система.

„ Смятаме, че демографията може да попречи на евентуалния напредък в средносрочен проект, защото работната мощ продължава да се свива заради застаряване и известна емиграция. Преди пандемията работната мощ в България намаляваше с към 1.0%-1.2% годишно, един от най-високите темпове в Европейски Съюз. ”, показват от S&P.

“Към този миг не считаме, че завръщането на българските служащи след пандемията може да промени доста тази наклонност. Това акцентира нуждата от продължаващи старания за промяна, да вземем за пример посредством ограничения, които се оправят с несъответствията в уменията, усъвършенстват бизнес средата, подтикват растежа на приходите и в последна сметка оказват помощ за закъснение на чистата емиграция в средносрочен проект. ”, прибавят от рейтинговата организация.

Още:

Още от ИКОНОМИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР