Работници с неразплатени заплати за близо 700 000 лв. блокираха

...
Работници с неразплатени заплати за близо 700 000 лв. блокираха
Коментари Харесай

Работници блокираха пътя Смолян - Пловдив заради неизплатени заплати

Работници с неизплатени заплати за близо 700 000 лева блокираха през днешния ден основния път Смолян - Пампорово, в региона на Чепеларе.
Около 13.00 ч. в границите на час те спираха придвижването на всевъзможен тип коли, като пропускаха колоните на всеки 15 минути. Образуваха километрични опашки от пътно транспортни средства в посока Пампорово - Чепеларе, от където в неделния ден пътникопотокът от туристи, които се прибират от курортните ядра в Родопите, е засилен.
Недоволството на десетките хора бе, че към този момент години наред не могат да получат направените си хонорари, като служащи в пътно-строителната компания " Виастройинженеринг " ООД - Смолян. Задълженията към близо 150 индивида възлизат сред 600 000 и 700 000 лева Всеки от тях има да взема сред 7 и 8 заплати, като отговорностите към всеки са разнообразни, според на какъв щат са били назначени и какви отговорности са изпълнявали. Има служащи, които имат да получават по повече от 9000 лева, а Джамал Дуран има да взема към 120 000 лева,, като в тази сума с изключение на заплати на него и фамилията му, са включени и суми за осъществявания на спомагателни действия със лична техника към компанията дебитор.
Въпросната компания е претърпяла няколко трансформации, като през 2015 година е закупена от друга пътно-строителна компания " Иса 2000 ". Тогава хората имали очаквания, че новият покупател ще изплати отговорностите, само че това не се е случило.
Надеждата на хората остава единствено в смяна в законодателството, което да разреши да получат направените си заплати от Гаранционния фонд. Повечето от служащите имат правосъдни решения за дължимите суми и надлежно изпълнителни листове, само че те на този стадий се оказват единствено листове хартия, съобщи Дарик.
" Решихме да създадем този митинг, с цел да напомним на тези, от които зависи проблема, че не сме не запомнили и сме си дали труда и здравето за това, което ни дължат. Потърсихме съдействието на правосъдната българска система, дадохме си парите за юристи и съдилища, само че не ни помогнаха ", сподели един от пострадалите Атанас Станков от Чепеларе
" Обърнахме се към всички други институции в лицето на президентство, Национална агенция за приходите, Национален осигурителен институт, на ревизия по труда, от всякъде нищо. Единствено институцията на омбудсмана ни дава някакви очаквания, за този гаранционен фонд, за който се приказва, само че и от там май ще пием по една студена вода, тъй като към момента не е признат и се умува по какъв начин да се одобри. Това е, търсим си заплатите, желаеме си труда ", добави той.
Оказало се институцията на омбудсмана е била засипана от тъжби за неизплатени заплати обратно във времето в първите месеци на актуалната година.
" Омбудсманът предложи на вниманието на народните представители пакет от законови промени, с цел да може да се защитят правата на работещите. Едно от тези оферти е удължение на тримесечния период, който в този момент съществува в закона и който касае времето от преустановяване на трудовото правно отношение до регистриране на решението за разкриване на произвеждане по неплатежоспособност. Този период от три месеца е извънредно къс и е бариера за доста хора да придобият право на вземания от фонда ", съобщи Венцислава Мирчева - шеф отдел в институцията на Омбудсмана, която дойде при протестиращите в Чепеларе.
" Нашето предложение е този период да е 12 месеца. Депутатите имат разбирането, че този период би трябвало да е 6 месеца. Силно се надяваме този период да бъде продължен ", изясни тя.
Протестиращите се заканиха, че в случай че не се вземат ограничения и не получат схващане от способените институции, те ще продължат с митингите и за напред.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР