Работници, които са прокарвали водопровод, изненадващо са открили предполагаемо антично

...
Работници, които са прокарвали водопровод, изненадващо са открили предполагаемо антично
Коментари Харесай

Работници откриха антично селище при прокарване на водопровод в Рила

Работници, които са прокарвали тръбопровод , изненадващо са разкрили хипотетично антично населено място .

Преди седмица при изкопни работи за колектор, който да свърже община Рила с пречиствателната станция в Кочериново, са открити руини, които археолозите занапред ще датират и изследват.

" Попаднахме на основи на антична и късноантична постройка, което е показателно за региона, тъй като тука местността се споделя Сарай. Предполага се, че в тази околност има населено място, което е с по-големи мащаби . Не са правени археологически изследвания ", споделя археологът Антонио Траянов пред Би Ти Ви.

" Позволих си да очертая детайли от постройката, с цел да може да се види, че е значимо. Различават се три строителни интервала: от II век " опус микстум " по този начин наречената стена, която е смесена техника от тухли и от камък, от IV век и има по-късно зазиждане единствено с каменни детайли, в които са подпъхнати елементи от покривната структура ", изяснява Траянов.

" Керамиката е с доста положително качество , което приказва за добра школа ", разкрива археологът и демонстрира монета от IV век, която е открита в тухлен дувар от същия интервал.

Траянов посочи, че сведения за населено място в този регион дават още основоположниците на българската археология - братята Шкорпил и Константин Иречек.

От своя страна кметът на община Рила Георги Кабзималски се надява прогнозите на археолозите за огромно антично населено място да са правилни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР