Работници и собственици на пътни фирми излязоха на протест пред

...
Работници и собственици на пътни фирми излязоха на протест пред
Коментари Харесай

Пътни фирми излязоха на протест, Асен Василев предложи вариант за разплащане

Работници и притежатели на пътни компании излязоха на митинг пред Народното събрание. Причината е,че страната е натрупала отговорности към изпълнителите на планове, като някои от тях не са получавали заплата от 4-ри месеца. Пред парламентарната бюджетна комисия финансовият министър Асен Василев съобщи, че до края на годината страната може да заплати единствено 322 милиона лв. от дължимите близо милиард и половина на пътните компании. Останалите ще бъде изплащани на траншове.

Работници и притежатели на пътни компании от цялата страна се събраха пред Народното събрание с претенции да получат неотложно трудовите си хонорари.

" Четири месеца пари не сме виждали, заплати. Искаме непоклатимост, изясненост в заплащанията. Обидени сме, тъй като ние строим пътищата на тази страна, вършим поправки ", разяснява Красимир Жиков, уредник на митинга.

Протестиращите блокираха за няколко часа бул. " Цар Освободител ", а към 9.30 ч. се насочиха на протестно шествие към Министерски съвет. Регионалният министър Виолета Комитова съобщи във връзка на митинга, че проблемите идват от това, че за тази година бюджетът за пътните компании е 382 милиона лв., а са предоставени поръчки за над милиард и половина.

" Аз от четири месеца приказвам, че заварихме в края на април целия бюджет на АПИ за ремонтни действия от 382 милиона изхарчен от предходното държавно управление. Пак предходното държавно управление е упълномощило на компаниите ремонт за милиард и половина ", съобщи Виолета Комитова, длъжностен министър на районното развиване.

На съвещание на бюджетната комисия служебният министър на финансите Асен Василев съобщи, че до края на годината действително на компаниите могат да бъдат платени единствено 320 милиона лв..

" 320 милиона може да бъдат платени тази година действително към компаниите. Остават към милиард, които нашето предложение беше да бъдат разсрочени в идващите 5 години. Ако вие решите да се разсрочват в идващите три години, това значи да има по към 300 милиона заплащания във всяка една от трите години по бюджета на АПИ. Това би разрешило на АПИ да си прави настоящите поправки, да се извърши и зимното разчистване и да си издължи към компаниите ", сподели Асен Василев, длъжностен министър на финансите.

В последна сметка бюджетната комисия ще предложи дължимите над 1 милиарда лв. да се изплатят до края на 2023 година. От браншовата камера " Пътища " не одобриха предлагането на бюджетната комисия и желаеха 60% от парите да бъдат изплатени незабавно.

" За нас единственият работещ вид е да се обезпечат средства от държавния бюджет още в границите на тази година и то една сериозна сума, надалеч над 320 милиона, а остатъкът от средствата, които страната ни дължат и са приети, да ни се изплатят до края на идната година ", съобщи Стефан Чайков, ръководител на УС на БКК " Пътища ".

По мотив митинга от ГЕРБ-СДС през днешния ден обявиха, че по време и на трите кабинета на ГЕРБ не се е стигало до сходен сюжет - строителните компании да работят, а след това да няма пари в бюджета за заплати.

" Кога се усетиха тези ръководители от служебното държавно управление в ресора на Министерство на регионалното развитие, че няма запас? Когато това направи назначеният от тях шеф на АПИ Апостол Минчев и приключи ремонтите с хипотезата, че за тях средства няма и на идващия ден беше уволнен. Ясно е, че пътното строителство сега не е приоритет. Няма неприятно, че за тях не е приоритет. Така са решили, само че да бъдат почтени, да го кажат на компаниите и на работещите в тях, а и на българските жители. И да спрат да опълчват политика на политика, бранш на бранш ", съобщи Николай Нанков, народен представител от ПГ " ГЕРБ-СДС ".

От браншовата строителна камара обявиха, че в случай че настояванията им не се одобряват, митингите ще продължат.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР