Работникът не може да изгуби правото си на платен годишен

...
Работникът не може да изгуби правото си на платен годишен
Коментари Харесай

Важна новина за отпуските, парите и работата ни!

Работникът не може да изгуби правото си на заплатен годишен отпуск, даже в случай че не го е употребил. Това е решил съдът на Европейския съюз, който се е произнесъл по две немски каузи с подобен проблем.

Работникът би трябвало да се счита за слабата страна в трудовото правно отношение, се споделя в известието на съда в Люксембург.

От решението обаче произтича същото предписание за всички страни в Европейски Съюз, в това число и България.

Ако обаче работодателят потвърди, че служащият умишлено не е взел платения си отпуск, а той му е обезпечил тази опция, може при овакантяване да не му го изплати.

С изменение на българския Кодекс на труда през 2011 година бе прибавен член 176а, озаглавен „ Погасяване на правото на прилагане ”.

Според него, " в случай че не си употребил платеният годишен отпуск до приключване на 2 година от края на годината, за която се поставя, без значение какви са аргументите, правото на прилагане се погасява по отминалост ”.

Според претекстовете на европейския съд въвеждането на интервали за отпуск, както е в България, не е съвместимо „ с задачите, които правото на заплатен отпуск преследва ”, а точно да се подсигурява, че служащите фактически употребяват отмора.

Съдът на Европейски Съюз прецизира, че правата са годни както за държавни, по този начин и за частни компании.

Решенията на съда на Европейски Съюз са източник на правото на всички страни в Евросъюза, написа Блиц. Решение по проблем от една страна става наложително за всички останали.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР