Работната група за финансово действие асрещу изпирането на пари (FATF)

...
Работната група за финансово действие асрещу изпирането на пари (FATF)
Коментари Харесай

България фигурира в “сив списък” на FATF на страни под наблюдение заради прането на пари

Работната група за финансово деяние асрещу изпирането на пари (FATF) включи в петък България в така наречен “сив лист ” на страните, сложени “под засилено наблюдаване ”, съобщи Франс прес.

От официално съобщение излиза наяве, че в същото време от листата са извадени Панама и Каймановите острови.

Така България е включена с още 22 други юрисдикции в този лист.

При тези страни има “стратегически дефекти в режимите им за битка с изпирането на пари, финансирането на тероризма и разпространяването на оръжия за всеобщо поразяване ”, само че те “работят интензивно ” с Работната група за отстраняването им.

Задължение да ползват разпоредбите на FATF са поели над 200 страни и юрисдикции.

FATF работи със страните от “сивия лист ” по напредъка им при решаването на проблемите, свързани с изпирането на пари и с финансирането на тероризма, и “призовава тези юрисдикции бързо да извършват проектите си за деяние в уречените периоди ”, се показва в документи на групата, утвърдени на нейно пленарно съвещание в Париж.

Същевремено FATF не внесе промени в своя “черен лист ”, в който участват страни със “сериозни стратегически дефекти. Тя обаче прикани страните, които са се заели да ползват разпоредбите на групата “в най-тежките случаи да ползват контрамерки за отбрана на интернационалната финансова система от изпирането на пари, финансирането на тероризма и финансирането на разпространяването ” на нуклеарните оръжия.

В “черния лист ” на FATF участват Северна Корея, Иран и Мианма, показва Франс прес, съобщи БНР€

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР