Работим по създаването на дестинации за поклоннически туризъм, с които

...
Работим по създаването на дестинации за поклоннически туризъм, с които
Коментари Харесай

Николова: С маршрути за поклоннически туризъм ще насърчим посещаването на свети места и обекти

Работим по основаването на дестинации за поклоннически туризъм , с които ще насърчим визитите на свети места и обекти като Троянския манастир. По този метод ще насърчим пътуванията през цялата година и ще подпомогнем локалните стопански системи и заетостта през четирите сезона. Това съобщи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на визитата си в Троянския манастир през днешния ден.

Този туристически артикул е неразвит, само че с огромен капацитет и точно сходни нишови услуги могат да допринесат за одобряването на България като целогодишна туристическа дестинация, съобщи вицепремиерът. Тя разяснява още, че светата обител е третата по величина у нас и измежду най-обичаните дестинации, свързани с религиозни визити. Всяка година Троянският манастир се посещава от хиляди туристи и има наклонност към непрестанно увеличение на туристите тук.

Манастирът е учреден към края на 16-и век и пази една от трите чудотворни икони на Богородица Троеручица, която е копие на остарялата чудотворна икона в Хилендарския манастир. След основаването си се разраства доста бързо, а през 18-и век в него стартира да действа и килийно учебно заведение. Интересна част от историята на обителта е, че Васил Левски основава тук революционен комитет. Манастирът обаче не взе участие директно в Априлското въстание, тъй като в него са настанени турски елементи. По време на Руско-турската война монасите и околното население подкрепят отряда на военачалник Павел Карцов при прехода на Балкана.

Министърът посети музеят към манастира, в който се пази грамотата на Цариградската патриаршия, с която се дава началото на съществуването на обителта. В него могат да се видят и сведения за пребиваването на Васил Левски. Тя прегледа и Антимовото крило, което е последната възобновена част от манастира със средства от бюджета, отпуснати от кабинета на премиера Бойко Борисов.

В днешния ден православните храмове в страната означават успението на Константин-Кирил Философ, един от основателите на българската писменост.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР