Работим на пълни обороти да отворим и втората процедура по

...
Работим на пълни обороти да отворим и втората процедура по
Коментари Харесай

Отпускат 30,6 млн.лв. по Плана за възстановяване на 1400 фирми за киберсигурност

Работим на цялостни обороти да отворим и втората процедура по Плана за възобновяване в рамките още на идващия месец. Това разгласи министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев в Пазарджик.

Той съобщи, че чака към 1400 компании да бъдат подкрепени по втората процедура от Националния проект за възобновяване и резистентност. Министърът разясни, че тя е за ИКТ решения и киберсигурност и към този момент е качена за публично разискване, като оферти и мнения могат да се вършат до 30 септември. Грантовата стратегия е за 30,6 млн. лева и средствата са предопределени за 15 типа действия по осведомителни и информационни решения и киберсигурност.

Пулев добави, че б ългарските компании могат да получат по нея грантове от 3000 лева до 20 000 лева, като няма да се постанова съфинансиране.

Той акцентира още, че сега е отворена за кандидатстване първата за България процедура по Плана - за софтуерна рационализация на българския бизнес. По негови думи 180 компании към този момент са в развой на кандидатстване по нея, а крайният период, в който фирмите да подадат плановите си оферти е до 21 септември.
 Пеканов убеден: Получаваме €1,3 милиарда по Плана за възобновяване през есента
Пеканов убеден: Получаваме €1,3 милиарда по Плана за възобновяване през есента

Но идващото Народно събрание би трябвало да одобри редица значими закони, с цел да получим пари от втори транш

Основният ни приоритет е да дадем глътка въздух на най-уязвимия сегмент от българската стопанската система, а точно микро-, дребните и междинните предприятия и парите по Плана и по европрограмите да доближат до тях, разясни Пулев. Той посочи, че до края на годината единствено по линия на Министерството на нововъведенията и растежа за компаниите са планувани 735 млн. лева, като 600 млн. лева от тях са по Плана.

На брифинга в Пазарджик стана ясно и че следва отваряне на още две процедури по Плана до края на годината - за ВЕИ за лично произвеждане на сила, която е за 200 млн. лева и стратегия, по която ще се финансират развойни действия и интелектуална благосъстоятелност с общ бюджет от близо 120 млн. лева
 Лорер: Първите пари по Плана за възобновяване идват лятото
Лорер: Първите пари по Плана за възобновяване идват лятото

Преките задгранични вложения у нас се удвояват, по думите му

Вече е изпратена за утвърждение в Брюксел новата Програма за конкурентоспособност и нововъведения в предприятията с бюджет близо 3 милиарда лева Тя е продължение на приключващата оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност ". Основните цели на Програмата са два - " Иновации и напредък " и " Кръгова стопанска система ".

По нея са планувани средства за създаване и внедряване на нововъведения във компаниите, увеличение на експортния им капацитет, основаване на нови или развиване на съществуващи компании с фокус върху високотехнологичните браншове на индустрията, отбрана на патенти, индустриална благосъстоятелност и други

Освен това, ще се подтиква дигитализацията, повишението на киберсигурността. Ще бъде подкрепена модернизацията на фамилните предприятия и тези от креативните промишлености и занаятите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР