Работим интензивно на всички нива на дипломацията, покрили сме всички

...
Работим интензивно на всички нива на дипломацията, покрили сме всички
Коментари Харесай

Радев сигурен, че България ще влезе в Шенген още тази година

Работим интензивно на всички равнища на дипломацията, покрили сме всички критерии за Шенген. С поддръжката на Унгария и с поддръжката на всички наши европейски сътрудници от Европейския съюз, ще можем да се присъединим към Шенгенското пространство още тази година. Държането на България и Румъния отвън Шенген значи стопански загуби освен за България, само че и за целия Европейски Съюз.

Това съобщи президентът Румен Радев след среща с унгарския си сътрудник Каталин Новак . Малко преди този момент двамата президенти посетиха Паметника на Незнайния боец пред катедралата " Свети Александър Невски ". В рамките на визитата си в България Новак ще организира среща и със служебния министър председател Гълъб Донев.

Радев благодари за поредната дейна политика на Унгария по отношение на присъединението на България и Румъния в Шенген.
 Нехамер на границата: Шенген е едно, действителността друго
Нехамер на границата: Шенген е едно, действителността друго

На България й трябват още механически качества за Шенген

В началото на словото си Радев изясни, че България и Унгария са исторически свързани, с дълбоки корени и обичайно другарство, което в този момент двете страни схващат като съдружници и сътрудници в НАТО. Двамата президенти провели диалози по необятен кръг тематики и установили, че растящите провокации постановат да се задълбочи съдействието и да се развие във възходяща посока.

Радев уточни, че е значимо за България, че Унгария е предпочитан стопански сътрудник и по тази причина двете страни имат общи цели в развиването на търговско-икономическите връзки. Търговско-икономическият продан в последните години сред двете страни пораства непрестанно, само че с изключение на в банковото дело, търговията и вложенията, има възходящ капацитет в взаимното развиване на водещите новаторски и научноизследователски планове, удовлетворен е българският президент.

Той е признателен на президента на Унгария за поддръжката и помощта на унгарската страна по отношение на българите, които живеят там. На фона на растящата ненавист и гонене на българската общественост в друга страна е значимо да се означи, че Унгария уважава и оказва помощ на българите, живеещи в страната , изрази удовлетворение Радев, нападайки задочно антибългарската политика, която се води в Република Северна Македония.
 Груевски: България употребява Европейски Съюз, с цел да ни изнудва
Груевски: България употребява Европейски Съюз, с цел да ни изнудва

От това съглашение произтичат днешните проблеми, смята някогашният македонски министър председател

Радев и Новак разискали още оправянето на България и Унгария с незаконната миграция. Справянето с незаконната миграция е значима част от взаимното ни съдействие и гарантирането сигурността на Европейски Съюз. Справянето изисква нова политика, схващане и то доста ясно, че защитата на външните граници на Европейски Съюз е обвързване и отговорност на всички страни членки, акцентира президентът.

Двамата президенти разискали и продължаващата към този момент близо година войната на Русия с Украйна. В поддръжката за Украйна и общото наказание на експанзията на Кремъл не можем да пропуснем безпокойството от ескалацията на спора. Конфликтът от ден на ден се разраства като световен стопански конфликт и ескалацията на спора води до застрашаване сигурността на цяла Европа, уточни държаният глава. Този спор се трансформира във война на безсилие за Европа, освен за Русия и Украйна. Решението на този спор няма да пристигна с повече оръжия, а повече воля за разговор и дипломатически старания за деескалация и преустановяване на бойните дейности, добави Румен Радев.

Радев посочи, че разискал с Каталин Новак и построяването на интерконекторната връзка сред България и Сърбия , която отваря благоприятни условия и за Унгария. Освен това двамата държавни глави разискали и нуклеарната енергетика, която е поръчител за зелена и безвредна енергетика за бъдещето. Приоритетна тематика за България са и Западните Балкани , както и ролята на Европейски Съюз за оправянето на страните от Западните Балкани с отрицателните резултати от рецесиите и войната в Украйна. Това би трябвало да става при условия, че тези страни следват поети задължения към европейските полезности и правилата на добросъседство и съдействие, изясни Радев.
 Интерконекторът България-Сърбия подготвен през октомври
Интерконекторът България-Сърбия подготвен през октомври

Радев предложи на Вучич дружно да преговаряме за количества газ

Фокусът на диалог на Радев с Новик била и демографската рецесия. Преди президентският пост Новак е била министър по фамилната политика в Унгария и тя е един от създателите на унгарския модел по фамилна политика, като е постигнала забележителни трансформации по темат - два пъти е повишена държавната поддръжка към младите фамилии. Унгария бележи най-високият растеж в Европейски Съюз по общ коефициент на раждаемост, очарован е Румен Радев.

Той е уверен, че съдействието сред България и Унгария ще продължи и отсега нататък.

От своя страна унгарският президент Каталин Новак уточни, че президентът Румен Радев има невероятна дисциплинираност като боен и е стъпил крепко на земята. Тя към момента не вижда пътя, който ще докара до мир във войната с Украйна и тук би трябвало да бъде понижено военното напрежение и да бъдат основани условия за мир, настоя Новак. Тя увери, че Унгария ще направи всичко допустимо военният напън да не се усилва, а да се реализира дълготраен мир. Унгария е комшия на Украйна и в тази страна живеят освен унгарци, само че и българи, добави Новак.
 Унгария и Австрия няма да изпращат оръжия на Украйна
Унгария и Австрия няма да изпращат оръжия на Украйна

Двете страни желаят да избегнат ескалация на спора

" Ние не желаеме да участваме в унищожаването на нашите съграждани ", безапелационна бе тя.

Както българите, по този начин и унгарците, имат права освен, които могат да упражняват в живота си, само че имат и представител в унгарския парламент, регистрира Нова за българите, които живеят в Унгария.

Каталин Новак посочи, че Европа е взела неприятно решение, когато не даде позитивен отговор за присъединението на България и Румъния в Шенген. Тя се надява колкото се може по-бързо България и Румъния да влязат в Шенгенското пространство. Унгария за в бъдеще ще оказва помощ за присъединението на двете страни в Шенген, увери Новак.

Тя посочи, че разискала още с българския държавен глава демографската рецесия, нуклеарната енергетика и енергийните планове.

Новак благодари на Румен Радев за опцията на Унгария да беседва с българския президент като съдружник и другар.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР