Работещите в системата на Главната дирекция Изпълнение на наказанията (ГДИН)

...
Работещите в системата на Главната дирекция Изпълнение на наказанията (ГДИН)
Коментари Харесай

Служителите на затворите празнуват днес

Работещите в системата на Главната дирекция " Изпълнение на наказванията " (ГДИН) към Министерството на правораздаването означават през днешния ден професионалния си празник. Обявен е с решение на Министерския съвет от 15 декември 2006 г. 

На тази дата - 29 януари, през 1879 година са одобрени от императорския съветски комисар А. М. Дондуков - Корсаков " Привременните правила за учредяването на пандизите " - исторически документ за системата, който е първата крачка към създаване на съвременна за времето си и профилирана конструкция по осъществяване на наказванията, се показва в историческа информация на уеб страницата на ГДИН, видя Българска телеграфна агенция.

След Освобождението на България страната наследява старите турски затвори, с неприятни битови условия, строга изолираност и използване на жестоки санкции. По тази причина страната е принудена да пригажда за затвори някогашни турски казарми и публични здания, да наема приспособени за задачата частни постройки, напомнят от дирекцията.

До 1891 година пандизите влизат в структурата на Министерството на вътрешните работи. След това минават на послушание на Министерството на правораздаването и последователно се регламентира и обезпечава организацията на затворническия труд, който е главно направление в превъзпитанието на наказаните и значима част от подготовката им за живот в свободни условия.

След 1980 година стартира построяването на психическата работа на пандизите и на направлението " подготовка за живот на независимост ". Интензивно се усъвършенстват диагностичната, консултативната и корекционната работа, художествената самоинициатива, културната и спортната активност с лишените от независимост, се показва на уеб страницата на Главна дирекция " Изпълнение на наказванията ". За първи път през 1994 година стартира да се дискутира въпросът за  пробацията като опция на наказването " отнемане от независимост ".

В момента териториалните служби на дирекцията включват 12 пандиза с 26 затворнически общежития от открит и закрит вид, един изправителен дом за малолетни момчета към пандиза във Враца и един изправителен дом за малолетни девойки към пандиза в Сливен, както и седем регионални служби " Изпълнение на наказванията ".

През декември предходната година започна строителството на нов затвор в село Самораново до Дупница. Новият затвор, който ще дава отговор на всички европейски стандарти, ще бъде първият издигнат у нас от над 60 години насам. Неговият потенциал е за 400 лишени от независимост.  В плана е заложено построяването на нов образователен център за личния състав, където претендентите за чиновници на Главната дирекция " Изпълнение на наказванията " ще бъдат подготвяни по особено създадени стратегии и методики. Очаква се новият затвор да бъде подготвен до края на април 2024 г.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР