Работещите, които имат подписан колективен трудов договор, взимат по-високи заплати,

...
Работещите, които имат подписан колективен трудов договор, взимат по-високи заплати,
Коментари Харесай

Работниците с колективен трудов договор взимат по-високи заплати

Работещите, които имат подписан групов трудов контракт, взимат по-високи заплати, демонстрират данни на Национален статистически институт, се споделя в мнение на тематика " Подходи за правене на проект за деяние за поощряване на груповото трудово договаряне в България “, направено от Икономическия и обществен съвет.

Разработването на мнението бе разпределено на Комисията по труд, приходи, витално ниво и индустриални връзки и Комисията по европейски политики и европейски развой.

Според данните на Национален статистически институт в България при наетите, обхванати от групов трудов контракт, междинната брутна часова заплата е с 8,3% по-висока, междинната брутна месечна заплата - с 18,6% по-висока, а междинната брутна годишна заплата - с 22,4% по-висока от заплатите на лицата, които не попадат в тази категория.

В него се установи, че България попада измежду страните, които нямат 80% покритие посредством групови трудови контракти, което не подхожда на  Директивата за съответните минимални работни заплати. В този смисъл ИСС смята, че е належащо да се  приготви проект за деяние за поощряване на този вид договаряне и не трябва да се позволява приемане на законодателни текстове, които по своята същина и философия вредят на груповото договаряне.

ИСС смята, че съществуващата в Кодекса на труда правна рамка на груповото договаряне е изчерпала първичния си подтикващ резултат и в момента  има задържаща роля. 

Мнението на съвета е, че в системата от правни правила, уреждащи груповото договаряне, следва да се заложи разширение на опциите за договаряне, като изключително внимание би трябвало да се отдели на неправните и правните разногласия, свързани със сключването и осъществяването на груповите трудови контракти и тяхното споразумяване, включително и на определението на института “колективен “ трудов спор, които на този стадий ненапълно и не в сходство с развилата се процедура се уреждат от признатия през 1990 година Закон за споразумяване на групови трудови разногласия, написа Pariteni.bg.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР