Работещите бедни са 600 – 800 хиляди, призна социалният министър

...
Работещите бедни са 600 – 800 хиляди, призна социалният министър
Коментари Харесай

На близо 1 млн. българи парите не им стигат за нормален живот

 " Работещите небогати са 600 – 800 хиляди ", призна общественият министър Бисер Петков пред bTV. Това са хората, които получават приходи от труд, само че не им стигат за естествен живот.

Преди дни КНСБ показа своите калкулации, съгласно които издръжката на живот у нас пораства и на четиричленно семейство са нужни 2448 лева месечно.

За година парите, с които би трябвало да разполага семейството, са се усили с 87 лв.. Чистата заплата за един възрастен не би трябвало да бъде под 1224 лв.. Реално обаче тя е по-малко, съгласно данните на синдикатите.

" Искам да посоча, че и приходите нарастват. 1208 лв. е междинната заплата съгласно Национален статистически институт в първото тримесечие ", сподели министър Петков и добави, че кабинетът е вдигнал минималната работна заплата от 510 на 560 лв..

" Не се реализира съглашение по какъв начин да се пресмята минималното работно заплащане сред обществените сътрудници, само че в управническата стратегия са посочени нейни равнища на повишаване и те се съблюдават ", сподели още Петков.

Всъщност България е рекордьор по повишаване на заплатите, само че те са надалеч от тези в останалите страни в Европейски Съюз.

Друг метод за въздействие върху живота на хората, живеещи в беднотия, е посредством " обществените прехвърляния " като целевите помощи за отопление.

Социалният министър успокои, че в размера на новите помощи е регистрирано покачването на цената на тока, както и индексацията на пенсиите, тъй че средствата да бъдат съответни и да няма изключени.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР