Работещите българи са натрупали за втора пенсия средно по 4168,85

...
Работещите българи са натрупали за втора пенсия средно по 4168,85
Коментари Харесай

Около 4170 лева средно за втора пенсия у нас

Работещите българи са натрупали за втора пенсия приблизително по 4168,85 лева. Това демонстрират данните на към края на септември. Тези пари са задоволителни за приемане на пенсия от 300 лева в продължение на година и два месеца, прецизира. 

Натрупаните пари по персоналните сметки на обезпечените в частните пенсионни фондове зависят от това какъв брой години са работили и върху какви приходи заплащат осигуровки. Затова парите на младите, които неотдавна работят, са доста по-малко от средствата на хората с дълъг трудов стаж.
Калкулатор на уеб страницата на ПОК " Доверие " пресмята пожизнена пенсия, без спомагателни условия
ПОК " Доверие " дава опция на всички клиенти на повсеместен пенсионен фонд да получат информация за прогнозния размер на своят...

Но хората на възраст сред 60 и 64 години, на които скоро им следва да се пенсионират, също нямат доста насъбрани пари за старини. Според данните на КФН междинната сума на обезпечените в универсалните пенсионни фондове в тази възраст е 4443,46 лева Като мъжете имат приблизително по 4616,48 лева, а дамите - малко по-малко, приблизително по 4252,29 лева Причината за това е, че най-често заплатите на мъжете са по-големи от тези на дамите.

В частните пенсионни фондове са обезпечени и хора, които в никакъв случай няма да се пенсионират за стаж в страната. Например хора, които от години са емигрирали и не заплащат осигуровки в страната, само че парите им във фондовете стоят. Както и чужденци, които за няколко месеца през лятото са работили в България и работодателите са им внесли осигуровки върху получените приходи. Затова данните за междинния размер на наличните суми по сметките на обезпечените не отразяват изцяло тъкмо какви средства имат хората, които фактически ще се пенсионират в България. Но делът на емигрантите и чужденците в общия брой на обезпечените не е толкоз огромен, че действителните данни да се разграничават доста от оповестените от КФН. Данните за първите хора, които към този момент взимат вторите си пенсии също удостоверяват това.

Същевременно стана ясно, че едвам към една трета от хората, които към този момент са навършили годините за пенсиониране, са се обърнали към с въпроси каква сума могат да получат и са поискали парите си. Преобладаващата част от хората очевидно избират да продължат да работят, с цел да може средствата им за старини да нарастват, изяснява за „ “ Евелина Милтенова, ръководител на Българска асоциация на сдруженията за в допълнение пенсионно обезпечаване.

От 1 септември насам към този момент има дами, навършващи възраст, която им дава право да изискат от частния фонд втората си пенсия. Условието за приемане на втора пенсия е обезпечените да са родени след началото на 1960 година и да са навършили годините за приемане на държавна пенсия. За 2021 година за дамите това значи възраст от 61 година и 8 месеца, а за мъжете - 64 години и 4 месеца, по тази причина към момента няма мъже, които имат право на втора пенсия.
Българите са трансферирали в държавното публично обезпечаване над 500 млн. лева
Откакто съществува правото на избор, българите са трансферирали в държавното публично обезпечаване над 500 000 000 лв. от пенсионните с...

Към средата на ноември към 1700 контракта за приемане на втори пенсии са подписани или са в развой на правене, сподели Евелина Милтенова. До края на годината се чака тези контракти да набъбнат до към 2300 броя.

Очакванията са през идната година да има доста повече хора, които ще изискат да получават втората си пенсия, защото повече хора ще навършат нужната възраст. При постигане на пенсионна възраст, съгласно наличните пари по сметките им в частните пенсионни фондове, хората могат да ги вземат вкупом, разсрочено за избран период или да получават пожизнена пенсия. 

Наведнъж могат да вземат парите си, в случай че те са под тройния размер на минималната пенсия, което сега значи под 900 лева Разсрочените пенсии може да са в размер сред 15% от минималната пенсия и минималната пенсия за страната което сега значи сред 45 лева и 300 лева Като изберат каква сума желаят да получават всеки месец, от наличните пари зависи какъв период ще получават парите - една, две или да вземем за пример 10 години. Пожизнените пенсии би трябвало да са над 15% от минималната, т.е. сега над 45 лева
Най-често хората, които към този момент са избрали каква да бъде втората им пенсия, избират разсроченото заплащане. Като най-често избират оптималната сума от 300 лева, споделя Евелина Милтенова.

Още от ОБЩЕСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР